Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a explicat, duminică seară, de ce România nu este prezentă la întâlnirea de la Paris, menţionând că este vorba despre un grup informal de lucru şi că acolo nu se vor lua decizii care să se refere la securitatea regională, la flancul estic sau la România. El a precizat că la acea întâlnire, care nu este prima de acest gen, se va discuta despre capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei.
Cristian Diaconescu a fost întrebat, duminică, la Digi 24, de ce România nu participă la întâlnirea de la Paris.
”Este un grup informal de lucru. S-a mai reunit de două ori până acum. La Paris nu se iau decizii care să se refere la securitatea, stabilitatea regională, flancul estic, România în special. Din câte am înţeles, va fi o discuţie în ceea ce priveşte capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei care să se constituie în garanţii de securitate credibile. Iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obţină automat aderarea la NATO dacă acordul de încetare a focului ce urmează să se stabilească într-o formă cât mai rapidă este încălcat de Rusia”, a explicat Cristian Diaconescu.
El a adăugat că va exista o continuare a dezbaterilor de la Paris.
”Este o discuţie informală, nu se iau decizii, în continuare noi suntem din partea Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului de Externe, în contact cu partenerii noştri francezi şi nu numai. Va exista o continuare a acestor dezbateri. Este o iniţiere a unui grup de lucru care s-a constituit cu ceva timp în urmă, nu neapărat participarea este necesară, cât o atitudine de substanţă. Iar în ceea ce priveşte România, situaţia este evolutivă şi sub nicio formă România nu ar participa la orice înseamnă divizarea Europei”, a declarat şeful Cancelariei Prezidenţiale.
El a fost întrebat şi despre declaraţia vicepreşedintelui SUA, JD Vance, făcută la reuniunea de la Munchen.
”Privind cât se poate de serios relaţia cu SUA, Parteneriatul Strategic funcţionează impecabil, nu există absolut niciun fel de semnal în ceea ce priveşte diminuarea interesului american, implicit al României sub administraţia Trump”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus o reuniune de urgenţă a liderilor europeni, inclusiv a prim-ministrului britanic, Keir Starmer, pe măsură ce îngrijorările au crescut cu privire la încercările lui Donald Trump de a prelua controlul asupra procesului de pace din Ucraina.
În cadrul reuniunii, care va avea loc luni, se vor discuta eforturile SUA de a exclude liderii europeni de la negocierile de pace, poziţia pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO şi modul în care Ucrainei i se pot oferi garanţii de securitate, fie prin intermediul NATO, fie prin intermediul unei forţe europene, notează The Guardian.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21936056&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.