Contracandidatul Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost criticat pentru că deţine şi cetăţenia română, deşi partidul care-l susţine a adus constant această acuzaţie Maiei Sandu în ultimii patru ani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o ţară în care aproape jumătate din locuitori deţin mai mult de un paşapoart, Alexandr Stoianoglo, demis din funcţia de procuror general de către Maia Sandu, a declarat, ca mulţi moldoveni, că şi-a luat şi cetăţenia română.

Partidul Socialist pro-rus, care îl susţine în scrutinul din 20 octombrie, a criticat-o în ultimii patru ani pe Maia Sandu pentru că deţine dublă cetăţenie moldovenească şi română.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

La treizeci de ani de la independenţă, Moldova îşi croieşte încă o identitate naţională pe fundalul a 150 de ani de istorie în care a fost, la rândul său, parte a imperiului rus, a României Mari şi a Uniunii Sovietice.

Opoziţia a profitat de multă vreme de dubla cetăţenie a lui Sandu pentru a sublinia ceea ce ea descrie drept angajamentul ei faţă de Occident şi abandonarea legăturilor de lungă durată cu Rusia.

Sandu denunţă invadarea Ucrainei de către Rusia şi a condus un referendum care va avea loc alături de scrutinul prezidenţial pentru aderarea la Uniunea Europeană, formată din 27 de ţări.

"Dobândirea cetăţeniei române a fost o decizie transparentă şi apolitică şi nu am ascuns-o niciodată. Dacă Comisia Electorală Centrală şi oficialii guvernamentali ştiau bine că am cetăţenie română, de ce se aruncă în aer acest subiect abia acum?", a declarat Alexandr Stoianoglo, candidat al opoziţiei la preşedinte.

Statisticile oficiale arată că aproximativ 1,5 milioane din cei 2,4 rezidenţi ai Moldovei deţin dublă cetăţenie - inclusiv română şi bulgară, ambele state membre UE, sau rusă - în mare parte pentru a facilita călătoriile şi căutarea unui loc de muncă.

Sondajele de opinie au plasat-o pe Sandu în fruntea cursei prezidenţiale, cu 27% susţinere la 13% pentru Renato Usatiy, care cere relaţii bune cu Occidentul şi Rusia, şi 11% pentru Stoianoglo.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.