Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a făcut, joi, bilanţul mandatului de un an în guvernul Cioloş, el afirmând că încă de la început şi-a propus să continue eforturile pentru a consolida ”rolul şi asertivitatea” României în direcţia obiectivelor principale ale politicii externe a României, respectiv calitatea de membru al Uniunii Europene, calitatea de membru al Alianţei Nord Atlantice şi parteneriatul strategic cu SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ne-am propus, când am preluat activitatea la acest minister în calitate de ministru, să continuăm eforturile pentru a consolida rolul şi asertivitatea României în direcţia obiectivelor principale ale politicii noastre externe: calitatea de membru al Uniunii Europene, calitatea de membru al Alianţei Nord Atlantice, parteneriatul strategic cu SUA”, a declarat şeful diplomaţiei externe, Lazăr Comănescu.

El a arătat că pe toate aceste trei dimensiuni, în acest an, în MAE, s-au făcut lucruri care rămân acolo şi ”se va constata că ele au fost de substanţă”, precizând că a sosit timpul ca România să acţioneze în aşa fel încât să demonstreze că are capacitatea de a juca un rol în nucleul european şi euro-atlantic.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”A sosit timpul ca România nu doar se exprime dorinţa de a se apropia, de a face parte din nucleul european şi euro-atlantic, ci şi de a acţiona pentru a demonstra că are capabilităţi de a juca un rol într-un asemenea nucleu. E foarte important ca România să-şi valorifice potenţialul său de actor regional sau subregional. În planul UE - o prioritate a activităţii noastre a fost aceea de a pregăti terenul pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE peste doi ani”, a mai afirmat Comănescu.

Totodată, el a spus că România a avut un rol esenţial în realizarea acordului dintre UE şi Canada cu privire la liberalizarea vizelor.

”E un lucru extrem de important pentru relaţia UE-Canada, respectiv România-Canada, dar e foarte important şi din perspectiva rezolvării unor probleme similare şi cu alţi importanţi parteneri. În primul rând e vorba de partenerul nostru strategic, SUA, şi eu sper ca experienţa euro-canadiană în materie să fie o sursă de inspiraţie şi pentru rezolvarea şi a celeilalte probleme. Tot la nivel de UE, am avut un rol esenţial în configurarea strategiei globale a UE de politică externă şi securitate în sensul relevării importranţei pe care o are vecinătatea estică a Uniunii Europene, zona Mării Negre”, a precizat Comănescu.

Un alt lucru menţionat de ministrul de Externe a fost cel legat de alegerile parlamentare, el ţinâd să remarce modul în care MAE s-a implicat în organizarea acestora.

”Alt lucru pe care l-am făcut şi pe care vreau să-l menţionez: a fost un an special, am avut alegeri (…) Alegerile parlamentare din acest an, în exterior, cred că s-au desfăşurat în maniera în care, în cadrul legislativ existent, care nu e opera Ministerului de Externe, dar în acest caz, cred că modul în care MAE a răspuns cerinţelor şi doleanţelor compatrioţilor noştri aflaţi în exterior s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi le mulţumesc celor implicaţi”, a mai spus ministrul de resort cu privire la bilanţul MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.