Cristian Preda a făcut apel, luni seară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, către toate grupurile politice să susţină candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef al Parchetului European, iar, marţi, grupul politic din care face parte, Partidul Popular European (Creştin Democrat), a anunţat că o va susţine.
Cu fotografia Laurei Codruţa Kovesi în mână, Preda a spus în plenul parlamentului: „Este o persoană cunoscută şi apreciată în întreaga Uniune Europeană. Numirea ei nu trebuie să fie un troc politic, nici un vot pro sau contra Guvernului de la Bucureşti, care refuză să o susţină după ce a demis-o de la conducerea DNA din raţiuni politice. Chem toate grupurile politice din Parlamentul European să o voteze”.
PPE are 217 europarlamentari dintre totalul de 751. Postul de procuror-şef european a fost înfiinţat în toamna anului trecut, iar Laura Codruţa Kovesi ar urma să fie prima persoană care să ocupe această funcţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
EPPO (European Public Prosecutor's Office) va fi independent în cadrul UE şi va avea competenţa de a investiga şi pune sub acuzare infracţiuni privind bugetul Uniunii Europene, corupţie sau fraudă.
„Am făcut demersuri şi în cadrul altor grupuri politice, la socialişti şi liberali. Sunt oameni de bună credinţă în aceste grupuri, faţă de cei de la Bucureşti. Este regretabil că şi MAE şi Guvernul nu fac ce ar face oricare din alte ţări. Sunt în poziţia ridicolă în care a fost Guvernul polonez în cazul lui Tusk. Dacă o persoană ca Tusk a fost atacată de guvernul din ţara lui, iată că avem şi noi... E un fapt regretabil”, a declarat Preda marţi pentru News.ro.
Legat de reacţiile din grupurile politice, eurodeputatul român a spus că ele au fost pozitive. „Toată lumea a aflat cât de importantă a fost Laura Codruţa Kovesi în lupta anticorupţie. Nu este cineva nou. Germanii şi francezii din diverse grupuri politice au spus că vor susţine candidatura, deşi au şi ei candidaţi. Nu merg prin prisma naţionalismului. Inclusiv ministrul austriac al Justiţiei”.
„Este un semnal foarte clar că nu este vorba despre o alegere politică. Nu este o afacere de partid, ci recunoaşterea unei personalităţi. Dragnea şi Dăncilă s-au remarcat prin lucruri stranii, ca să nu spun antieuropene, Laura Codruţa Kovesi, prin curajul de a merge împotriva corupţiei”, a mai spus el.
În plus, luni seară, Preda i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis să organizeze referendumul legat de lupta anticorupţie, a cărui organizare a fost încuviinţată de camere în urmă cu doi ani.
În următoarele zile, cei trei candidaţi vor fi audiaţi în Comisia LIBE din PE, iar în martie va avea loc votul final.
(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.