Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat sâmbătă că România susţine consolidarea rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite în promovarea multilateralismului eficient şi a unei ordini internaţionale care să fie bazată pe norme, cât şi continuarea procesului de reformă al ONU, în aşa fel încât să devină mai adecvată provocărilor contemporane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mesajul ministrului Bogdan Aurescu a fost transmis cu prilejul marcării Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a 75 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei ONU:

„Data de 24 octombrie, momentul intrării în vigoare a Cartei ONU, este cunoscută şi sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astăzi, 75 de ani mai târziu, valorile şi principiile Cartei îşi menţin relevanţa, constituind fundamentul relaţiilor internaţionale. 2020 marchează o dublă aniversare - 75 de ani de la crearea ONU şi 65 de ani de la aderarea României la această organizaţie. Este, cu atât mai important, să evidenţiem semnificaţia profundă a multilateralismului şi necesitatea cooperării şi solidarităţii internaţionale, acestea fiind reafirmate constant prin eforturile de gestionare a crizei pandemice. Comunitatea internaţională a putut constata, o dată în plus, că problemele globale necesită soluţii şi răspunsuri coordonate, fundamentate pe un sistem solid de principii democratice şi pe respectul pentru dreptul internaţional, precum şi un instrumentar adaptat provocărilor actuale. Am putut constata că un multilateralism eficient şi pragmatic este cel care acţionează în beneficiul direct al cetăţenilor noştri”, a declarat Aurescu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a vorbit şi despre impactul pe care l-a avut ONU la nivel global.

„Impactul Organizaţiei Naţiunilor Unite se resimte în toate colţurile lumii, iar România nu face excepţie. Ataşamentul profund al ţării noastre pentru multilateralism reprezintă unul dintre pilonii de bază ai politicii externe a României, alături de apartenenţa la UE şi NATO, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. În cei 65 de ani de apartenenţă la ONU, România a dezvoltat o tradiţie îndelungată în consolidarea multilateralismului, iar ONU ne-a fost un partener constant în toată această perioadă. Aş menţiona, ca exemple recente, cooperarea cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în vederea implementări eficiente, în plan intern, a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum şi în ceea ce priveşte implementarea politicii ţării noastre de cooperare pentru dezvoltare. De asemenea, UNICEF sau UNHCR rămân parteneri consecvenţi de dialog, iar rezultatele activităţii derulate în ţara noastră, în cooperare cu autorităţile române rămân de netăgăduit. Mai mult, găzduirea de către România, începând cu anul 2009, a Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima facilitate de acest tip din lume, înfiinţat prin colaborarea între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, demonstrează angajamentul României pentru dreptul internaţional al refugiaţilor şi pentru principiile solidarităţii şi împărţirii responsabilităţilor la nivel multilateral”, a completat ministrul de Externe.

Acesta a vorbit şi despre Curtea Internaţională de Justiţie, un instrument cheie la nivelul comunităţii internaţionale.

„Amintesc şi susţinerea României pentru importanţa Curţii Internaţionale de Justiţie, ca instrument cheie în ceea ce priveşte creşterea impactului justiţiei internaţionale la nivelul comunităţii internaţionale. Un reper pentru România rămâne Hotărârea CIJ din 3 februarie 2009, privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, prin care ţării noastre i-au revenit 9700 de km2 de platou continental şi zone economice exclusive, adică aproape 80% din zona aflată în dispută. Doresc să reafirm, o dată în plus, sprijinul ferm al ţării noastre pentru multilateralismul eficient şi pentru ordinea internaţională bazată pe norme. Susţinem consolidarea rolului central al ONU în acest sens, dar şi continuarea procesului de reformă a Organizaţiei, astfel încât cooperarea multilaterală să devină mai eficientă şi mai adecvată provocărilor lumii contemporane”, a mai spus Aurescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.