Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că Federaţia Rusă a exprimat, încă de finalul anului trecut, prin tratatele propuse NATO şi Statelor Unite, care sunt scopurile pe care le vizează cu privire la politica sa internaţională. "Aşa cum se vede şi din acţiunea pe care Federaţia Rusă a pornit-o împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional, rezultă clar că e vorba despre o încercare de a pune sub semnul întrebării nişte parametri importanţi ai arhitecturii de securitate europene", susţine ministrul.
"Dacă ne uităm la propunerile pe care Federaţia Rusă le-a făcut în luna decembrie - pentru că a existat un set de propuneri, două tratate care au fost propuse spre a fi încheiate de către Statele Unite şi de către NATO cu Federaţia Rusă - vedem acolo care sunt intenţiile Federaţiei Ruse. Pe de o parte, intenţia de a controla Ucraina. Dar pe de altă parte, aşa cum se vede şi din acţiunea pe care Federaţia Rusă a pornit-o împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional, rezultă clar că e vorba despre o încercare de a pune sub semnul întrebării nişte parametri importanţi ai arhitecturii de securitate europene. Aceste sunt obiectivele pe care Federaţia Rusă şi preşedintele Putin le-au avut în vedere. Iar răspunsul nostru a fost un răspuns pe măsură, atât la nivel aliat, prin măsurile pe care le-am luat la summit-ul care s-a încheiat pe 24 martie, de asemenea, în răspunsul pe care Uniunea Europeană l-a luat foarte ferm, cu sancţiuni în pachete succesive care au fost adoptate şi care deja îşi produc consecinţele”, a afirmat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3.
El a precizat că unul dintre participanţii la summit-ul de la Bruxelles a afirmat că prognozele arată o scădere cu 10 procente a economiei Rusiei ca urmare a sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către UE, SUA şi alte state care se arată împotriva conflictului din Ucraina.
"Este mai puţin important să ne punem întrebări cu privire la psihologia persoanelor, cât mai ales să vedem care sunt acţiunile şi să le contracarăm”, a mai afirmat ministrul de Externe, subliniind importanţa încetării ostilităţilor din Ucraina în urma unei negocieri "de bună credinţă”.
"Sperăm ca raţiunea să învingă pentru că, până la urmă, este clar că războiul pe care preşedintele Federaţiei Ruse l-a declanşat nu s-a desfăşurat conform planului. (...) Este clar că, pe de o parte, obiectivele pe care şi le-a propus Federaţia Rusă nu au fost atinse, în al doilea rând constatăm că războiul intră într-o fază în care avem tot mai multe victime civile, ceea ce este absolut teribil, sunt indicii clare de încălcare a dreptului internaţional umanitar”, a mai afirmat Aurescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.