Ambasada Marii Britanii îşi exprimă îngrijorarea că ordonanţa de urgenţă adoptată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie. Ambasadorul britanic, împreună cu alţi şefi de misiuni diplomatice partenere din Bucureşti, a transmis aceste puncte de vedere, miercuri, într-o întâlnire cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Ambasada precizează, într-un răspuns remis News.ro, că Marea Britanie este unul dintre susţinătorii de cursă lungă ai României în eforturile acesteia de a întări statul de drept şi în lupta sa anticorupţie.
”Dintotdeauna am avut un dialog productiv pe acest subiect cu guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Am colaborat cu România pe parcursul multor ani pentru a o ajuta să îşi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, arată ambasada Marii Britanii, care menţionează că cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, publicat pe 25 ianuarie, a subliniat progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie, dar a şi avertizat că ‘modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate.’
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Deşi este prerogativul Parlamentului şi al Guvernului României alese democratic să stabilească legislaţia ţării, respectând Constituţia, suntem îngrijoraţi că ordonanţa de urgenţă anunţată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie. De asemenea, suntem îngrijoraţi cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părţile implicate. Ambasadorul britanic, împreună cu alţi şefi de misiuni diplomatice partenere din Bucureşti, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, în cursul zilei de 01 februarie. Această conversaţie va fi urmată de alte discuţii pe care Marea Britanie le va avea cu partenerii săi români”, mai precizează sursa citată.
Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite au transmis, miercuri seara, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerând retragerea iniţiativei pe motiv că "subminează" poziţia României şi o îndepărtează de parcursul european şi al statului de drept.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.