Philip Morris International (PMI) avertizează în legătură cu creşterea numărului de ţigări de contrabandă şi contrafăcute în Uniunea Europeană (UE) de la an la an. În 2023, în regiune s-a înregistrat un consum de 35,2 miliarde de ţigări ilicite, ceea ce reprezintă 8,3% din consumul total din UE, adică o creştere de 0,1 puncte procentuale faţă de 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În România, conform datelor publicate în studiul KPMG, consumul ilicit de ţigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de ţigări a scăzut în 2023 şi a atins o medie anuală de 5,8%.

Ne bucurăm că suntem în continuare un exemplu pozitiv la nivel european în ceea ce priveşte scăderea comerţului ilicit de ţigări. Acest lucru se datorează faptului că ţara noastră a adoptat o abordare de reducere a efectelor nocive ale tutunului şi, în acelaşi timp, a integrat cele mai bune practici de combatere a comerţului ilicit. Într-un astfel de mediu de reglementare – în care consumul ilicit de ţigări scade, iar guvernele permit extinderea produselor fără fum – putem obţine un impact pozitiv pe termen lung asupra reducerii prevalenţei fumatului. Philip Morris România va continua să susţină autorităţile statului în combaterea comerţului ilicit cu ţigări şi alte produse din tutun.”– Mircea Scăunaşu, Director General, Philip Morris România.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În ciuda scăderii istorice a consumului ilicit de ţigări, în 2023, statul român a pierdut 255 milioane de euro la bugetul de stat din cauza ţigărilor ilicite (1,5 miliarde de ţigări ilicite consumate).

Nivelul minim istoric al pieţei negre de ţigarete pe care România l-a înregistrat anul trecut se datorează efortului susţinut al autorităţilor de control şi unei politici publice fiscale predictibile, de creştere moderată a accizelor. În condiţiile în care România este statul european cu cele mai scumpe ţigări, raportat la puterea de cumpărare, nivelul minim istoric al pieţei negre arată şi o foarte bună securizare a frontierelor. Pentru că suntem foarte preocupaţi de întărirea securităţii la frontierele României, precum şi la frontierele externe ale Uniunii Europene, lucrăm în parteneriat cu Poliţia de Frontieră, către care am donat, în luna aprilie, prin programul PMI Impact, două drone de supraveghere în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de Poliţia de Frontieră în zonele greu accesibile de la graniţele ţării, cu scopul combaterii comerţului ilicit.” – Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.

PMI salută agenţiile europene de aplicare a legii pentru acţiunile lor continue asupra reţelelor infracţionale care profită de pe urma comerţului ilicit cu tutun. Totodată, PMI face un apel către autorităţile de reglementare să promoveze politici publice moderne, bazate pe date ştiinţifice, care plasează consumatorii şi sănătatea publică în centrul preocupărilor lor. Doar în acest fel pot fi adresate eficient provocările ridicate de milioanele de fumători adulţi care se îndreaptă spre piaţa neagră în loc să renunţe la fumat sau, pentru cei care nu renunţă, să treacă la produse fără fum.

Rezultatele studiului anual KPMG din 2023 privind consumul ilicit de ţigări, realizat la cererea Philip Morris International, relevă faptul că piaţa ilicită din UE continuă să fie o ameninţare majoră pentru sănătatea şi securitatea publică, precum şi pentru economiile statelor. Ţigările contrafăcute rămân una dintre principalele surse de consum ilicit din regiune, cu 12,7 miliarde (36%) de ţigări consumate – pe măsură ce reţelele infracţionale vizează din ce în ce mai mult pieţele cu taxe mai mari şi cu preţuri mai mari. În ansamblu, guvernele din UE au pierdut venituri fiscale estimate la 11,6 miliarde EUR, în creştere faţă de 11,3 miliarde EUR în 2022. Franţa conduce, în continuare, în clasamentul ţărilor cu cel mai mare consum ilicit din Europa, cu 16,8 miliarde de ţigări ilicite şi 7,3 miliarde EUR venituri fiscale pierdute.

„Asistăm la o evoluţie a grupurilor de crimă organizată din Europa, care îşi localizează din ce în ce mai mult unităţile de producţie tot mai aproape de ţările vest-europene. Considerăm că acest fenomen este o consecinţă directă a abordărilor politice eşuate, care nu au reuşit să reducă comerţul ilicit şi prevalenţa fumatului, şi care pune în pericol consumatorii, guvernele, companiile şi societatea deopotrivă”, a declarat Christos Harpantidis, Senior Vice President External Affairs, PMI. „Agenţiile de aplicare a legii au jucat un rol esenţial în descoperirea reţelelor infracţionale care se ocupă cu producţia de ţigări clandestine în Europa, precum şi operaţiunile de contrabandă transfrontalieră. Cu toate acestea, dacă dorim să anihilăm comerţul ilicit din regiune, avem nevoie de o abordare holistică ce vine în completarea unor sancţiuni dure şi aplicarea consecventă a legii, cu campanii de conştientizare şi educare cu privire la impactul real al comerţului ilicit. De asemenea, avem nevoie de un mediu fiscal şi de reglementare predictibil, în care adulţii fumătorii nu sunt împinşi către piaţa neagră, precum şi de parteneriate public-private bine coordonate şi implementate.”

Interviurile cu agenţiile de aplicare a legii incluse în raportul KPMG dezvăluie cât de mult s-a profesionalizat crima organizată transnaţională în lanţul de aprovizionare cu ţigări ilicite. Potrivit informaţiilor de la agenţiile de aplicare a legii, articolelor media disponibile public şi estimărilor PMI, infractorii au extins structura fabricilor ilegale de ţigări. Numai în 2023, datele de la agenţiile de aplicare a legii arată că cel puţin 113 unităţi clandestine de producţie de ţigări din 22 de ţări europene au fost descoperite de autorităţile regionale şi locale.

KPMG arată că în 26 de ţări europene ponderea consumului ilicit a fost mai mică de 10% din consumul total. Dintre acestea, 16 pieţe au avut o cotă de consum ilicit mai mică de 5%. În 25 din cele 38 de ţări europene incluse în studiu, ponderea consumului ilicit de ţigări a fost fie stabilă, fie în scădere, comparativ cu 2022.

„Este cu adevărat încurajator să vedem o scădere a consumului ilicit în ţări precum Italia, Polonia, România şi Spania. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună cu agenţiile de aplicare a legii şi cu guvernele pentru a ne asigura că fenomenul comerţului ilicit nu devine o problemă şi mai mare în UE”, a declarat Massimo Andolina, President Europe Region, PMI. „Comerţul ilicit subminează eforturile de reducere a prevalenţei fumatului; dăunează sănătăţii publice şi consumatorilor, şi creează pierderi guvernelor şi operatorilor legali. Autorităţile de reglementare trebuie să prioritizeze această luptă şi să permită, în acelaşi timp, ca produsele fără fum să fie disponibile şi accesibile pentru toţi fumătorii adulţi care nu renunţă la ţigări.”

„Dacă dorim să rezolvăm problema comerţului ilicit, guvernele trebuie să ia măsuri drastice de aplicare a legii împotriva infractorilor care profită de existenţa pieţei negre. Această abordare s-a dovedit de succes în contrast cu impozitarea excesivă - sau chiar interzicerea – bunurilor de larg consum”, a adăugat Christos Harpantidis. „Pentru a eradica fumatul, politicile tradiţionale de control al tutunului trebuie completate cu abordări inovatoare. Guvernele trebuie să recunoască faptul că adoptarea produselor alternative de către adulţii care altfel ar continua să fumeze va reduce daunele legate de fumat mult mai rapid decât măsurile existente.”

Raportul KPMG acoperă 38 de ţări europene

Pentru prima dată de la publicarea sa în 2006, studiul anual de cercetare KPMG şi-a lărgit domeniul de aplicare şi a încorporat toate ţările balcanice. Acum, cercetarea acoperă 38 de ţări: cele 27 de state membre ale UE, precum şi Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Regiunea Balcanică a demonstrat o prezenţă mai mică a ţigărilor ilicite în comparaţie cu unele dintre ţările vest-europene, precum Franţa sau Marea Britanie. Ucraina rămâne, pe de altă parte, ţara cu cel mai mare volum de ţigări ilicite consumate, cu 8,4 miliarde.

Acesta este al 18-lea an consecutiv în care KPMG estimează consumul ilicit de ţigări din Europa.

Ce spun europenii?

Comerţul ilicit are un impact direct asupra vieţii oamenilor din Europa. Una dintre consecinţe este că produsele din tutun ilegale şi de calitate inferioară sunt uşor accesibile – ceea ce descurajează eforturile de renunţare la fumat, subminează măsurile de prevenire a accesului tinerilor şi împiedică fumătorii adulţi să ia în considerare alternative mai bune la ţigări. De asemenea, are consecinţe grave pentru consumatori, întrucât ţigările ilegale sunt produse în condiţii inferioare, cu nerespectarea  statului de drept şi a reglementărilor de control al tutunului în vigoare.

Pentru a înţelege mai bine opiniile societăţii cu privire la comerţul ilicit, PMI a solicitat companiei independente de cercetare a opiniei publice Povaddo să efectueze un sondaj în rândul adulţilor din 14 ţări europene. Sondajul, realizat în ianuarie 2024, a constatat că:

  • Mai mult de jumătate (60%) dintre cetăţeni consideră că ţara lor (şi UE în ansamblu) are o problemă cu tutunul ilicit şi produsele ilicite care conţin nicotină.
  • Aproape trei sferturi (74%) sunt de acord că guvernele trebuie să ia în considerare comerţul ilicit ca o consecinţă neintenţionată atunci când decid cum să reglementeze şi să taxeze produsele care conţin tutun şi nicotină.
  • 77% sunt de acord că comerţul ilicit privează guvernele de venituri fiscale semnificative.

Comerţul ilicit alimentează proliferarea reţelelor infracţionale, cu impact asupra comunităţilor şi populaţiilor cele mai vulnerabile. Privează guvernele de veniturile fiscale necesare pentru a furniza servicii publice, inclusiv securitate. Veniturile din comerţul ilicit conduc adesea la alte infracţiuni grave, cum ar fi traficul de persoane, corupţia şi spălarea banilor.

Pentru PMI, eliminarea comerţului ilicit cu tutun reprezintă o prioritate pe termen lung. Implementăm măsuri de prevenţie şi de protecţie pentru a combate comerţul ilicit şi colaborăm cu sectoarele public şi privat pentru a continua eforturile împotriva acestei probleme globale.

Pe măsură ce avansăm în călătoria noastră spre un viitor fără fum, ne amplificăm eforturile pentru a securiza atât lanţul de aprovizionare, cât şi produsele pe care le vindem şi pentru a proteja consumatorii şi mărcile noastre de contrabandişti şi falsificatori. Colaborăm cu agenţiile de aplicare a legii şi cu alte organizaţii din întreaga lume pentru a elimina şi închide activităţile ilegale, inclusiv operaţiunile de contrafacere şi contrabandă. PMI continuă, de asemenea, să sprijine reglementările europene relevante, precum prevederile de urmărire şi depistare ale Directivelor UE privind produsele din tutun.

O prezentare detaliată a rezultatelor şi a metodologiei din raportul KPMG este disponibilă aici.

Pentru mai multe informaţii despre eforturile PMI de prevenire a comerţului ilicit, vizitaţi PMI.com.

Notă pentru editori

Definiţii ale categoriilor de ţigări ilicite, aşa cum sunt detaliate în raportul KPMG

  • Contrafăcut: Ţigări care sunt fabricate şi vândute în mod ilegal de altcineva, nu de către proprietarul mărcii originale. În raportul KPMG, volumele contrafăcute sunt raportate de la producătorii participanţi - BAT, IB, JTI şi PMI.
  • Ţigări albe ilicite: Ţigări care sunt, de obicei, fabricate în mod legal într-o ţară/pe o piaţă, dar despre care există indicii că au fost trecute ilegal peste graniţe în timpul tranzitului către piaţa de destinaţie examinată, unde au o distribuţie legală limitată sau inexistentă şi sunt vândute fără plata taxelor.
  • Alte C&C: în principal contrabandă, adică produse autentice care au fost fie cumpărate într-o ţară cu taxe mai mici şi care depăşesc cantităţile/limitele indicative, fie achiziţionate fără taxe în scopuri de export pentru a fi revândute ilegal (pentru profit financiar) pe o piaţă cu preţuri mai mari. Această categorie poate conţine, de asemenea, produse contrafăcute sub mărci care nu sunt înregistrate ale unor producătorii participanţi la sondajul pachetelor goale.

Metodologia sondajului Povaddo

Sondajul Povaddo a fost realizat la cererea PMI în următoarele  ţări: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania şi Ucraina.

Un număr total de 14.119 interviuri au fost efectuate cu adulţi din populaţia generală cu vârsta de minimum 18 ani (aproximativ 1.000 de interviuri în fiecare ţară), în perioada 29 decembrie 2023 -31 ianuarie 2024. Datele sunt ponderate pentru a fi reprezentative pentru populaţia din fiecare ţară  în ceea ce priveşte următoarele variabile: vârsta, sexul şi consumul de tutun / nicotină din fiecare piaţă, conform cu statisticile naţionale. Per ansamblu, rezultatele sunt precise cu o marjă de eroare de ±1%. Rezultatele sunt disponibile atât la nivel general (14 ţări), cât şi la nivel individual de ţară. La nivel de ţară rezultatele prezintă o marjă de eroare de +/-3%.

Philip Morris International: Pentru un viitor fără fum  

Philip Morris International (PMI) este o companie internaţională de top din industria tutunului care şi-a propus să construiască un viitor fără fum şi să îşi extindă, pe termen lung, portofoliul cu produse din afara sectorului de produse care conţin tutun sau nicotină. Portofoliul actual de produse al companiei constă, în principal, în ţigări şi produse fără fum. Din 2008, PMI a investit peste 12,5 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta ştiinţific şi comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a opri complet vânzarea ţigărilor. Pentru aceasta au fost construite capacităţi de evaluare ştiinţifică de nivel mondial, în special în domenii preclinice, cum ar fi toxicologia sistemelor, în cercetarea clinică şi comportamentală, cât şi în studii ulterioare introducerii pe piaţă. În 2022, PMI a achiziţionat Swedish Match – lider în fabricarea şi comercializarea produselor cu nicotină pentru uz oral – şi se află astfel în fruntea companiilor promovează viitor fără fum prin mărcile sale IQOS şi ZYN. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat comercializarea unor versiuni ale dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI şi a consumabilelor aferente, precum şi a produsului de tip snus al companiei Swedish Match ca produse din tutun cu risc modificat (MRTP). În prezent, se aşteaptă aprobarea aplicaţiilor de reînnoire pentru aceste produse de către FDA.  În 30 iunie 2024, produsele fără fum dezvoltate de PMI erau disponibile pentru vânzare în 90 de pieţe, iar PMI estimează că aproximativ 36,5 milioane de adulţi din întreaga lume utilizează produsele fără fum ale PMI. Produsele fără fum au reprezentat aproximativ 38% din veniturile nete totale ale PMI în prima jumătate a anului 2024. Cu o bază solidă şi o expertiză semnificativă în ştiinţele vieţii, în februarie 2021, PMI şi-a anunţat ambiţia de a se extinde în domeniile wellness şi de îngrijire a sănătăţii şi, prin filiala sa Vectura Fertin Pharma, îşi propune să îmbunătăţească calitatea vieţii prin furnizarea de experienţe de sănătate integrate.  

(Articol susţinut de Philip Morris)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.