Journaling-ul sau scrisul în jurnal se număra printre cele mai cool activităţi de dezvoltare personală la ora actuală. Nu trebuie să cheltui bani în mod expres pentru a te bucura de această activitate (poţi scrie pe telefon, pe o coală A4 sau într-un caiet vechi) şi-ţi oferă super beneficii, de la exersarea creativităţii şi până la promovarea relaxării. Mai mult, journaling-ul se poate mula pe orice tip de program. Poţi să scrii în jurnal 5 minute pe zi sau 20 de minute pe săptămână, în funcţie de programul tău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ca să înţelegi mai bine cum poţi să te apuci de journaling şi ce poţi scrie zi de zi, am pregătit câteva idei care să-ţi vină în ajutor:

Idei pe care le poţi dezvolta în jurnal

Recunoştinţa. Scrie zilnic în jurnal cel puţin 3 lucruri care te fac să te simţi recunoscător. Poate să fie vorba despre lucruri mici, precum un apel de la cineva drag sau o reuşită la muncă, dar şi despre aspecte generale ale vieţii, precum fapul că ai o familie frumoasă. Practicarea recunoştinţei te ajută să te încarci cu energie pozitivă şi să începi să priveşti mai des partea plină a paharului.

Planurile zilnice. Jurnalul poate fi locul potrivit în care scrii despre planurile tale, astfel încât să îţi fie mai uşor să îţi setezi şi atingi obiective. Poţi să notezi atât planuri mici, ce se pot bifa de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta, cât şi planuri de viaţă, precum achiziţionarea unei casei sau schimbarea carierei. Notează nu doar planurile, ci şi detalii despre cum vrei să le înfăptuieşti sau detalii despre ce vei simţi când acestea vor deveni realitate.

Poveşti din ziua curentă. Dacă îţi place scrisul creativ, ce ar fi să ţii un jurnal în stil old-school? Scrie despre zilele tale, cu bune şi cu rele, despre ceea ce simţi, despre ceea ce ţi se întâmplă sau despre lucrurile la care visezi. Acest exerciţiu poate deveni unul de scris creativ, mai ales dacă porneşti la întâmplări reale din viaţa ta, pe care mai apoi le dezvolţi în ficţiune.

Dorinţe. Să scrii în jurnal ceea ce îţi doreşti te poate ajuta să îţi setezi mai uşor obiective şi să îţi dai seama ce contează cu adevărat pentru tine. Încearcă să îţi faci un obicei din a scrie câteva dorinţe pe hârtie. Nu te gândi la o listă prea lungă, ci mai degrabă prioritizeaza lucrurile pe care le-ai vrea. Poate să fie vorba despre un nou hobby, schimbarea maşinii sau un curs online. Fă loc în programul tău atât pentru dorinţe mari, cum ar fi achiziţionarea unei case sau schimbarea carierei, cât şi pentru dorinţe mici, precum a face un curs online sau a găti mai sănătos.

Cum să faci din journaling o rutină?

Scrisul în jurnal se poate transforma uşor într-un obicei zilnic, mai ales dacă porneşti cu paşi mici. Nu e necesar să scrii câte jumătate de oră pe zi sau să acoperi pagini întregi, ba din contră. 5 sau 10 minute de scris vor fi suficiente pentru a vedea rezultate.

Iată câteva trucuri care să te ajute să transformi scrisul în jurnal într-un obicei:

  • Nu pune presiune pe tine. Scrisul în jurnal nu se notează de la 1 la 10, aşa că nu ai de ce să îl analizezi prea tare sau să pui presiune pe tine să scrii într-un anume fel. Doar scrie, nu există greşit sau corect când vine vorba de journaling.
  • Combina acest obicei cu un altul. Spre exemplu, scrie în jurnal în timp ce îţi bei ceaiul sau cafeaua de dimineaţă.
  • Păstrează jurnalul lângă pat. În acest fel, va fi foarte uşor să dedici 5 minute scrisului la trezire.

Jurnal pe hârtie versus jurnal digital

Ai mai multe variante când vine vorba de journaling, astfel încât să-ţi fie uşor să deprinzi acest obicei. Poţi scrie pe hârtie, într-un carnet sau caiet ori într-o agendă, fie cu pixul, fie cu un creion sau orice alt instrument de scris doreşti. De asemenea, există şi varianta de jurnal digital. Dacă preferi să scrii pe laptop sau pe telefon, atunci e o idee bună să ţii un jurnal digital.

Cum funcţionează jurnalul digital? Fie scrii într-un document dedicat pe laptop, fie descarci o aplicaţie de journaling pe laptop sau telefon. Dacă vei scrie pe telefon, poţi face asta în metrou, în timp ce asculţi muzică la căştile wireless, în mall, pe bancă-n parc sau oriunde altundeva ai chef. În cazul în care preferi laptopul, e o idee bună să ai un model ultraportabil, precum MacBook Pro.

Ca să te bucuri cu adevărat de journaling, dă-ţi voie să faci această activitate exact aşa cum simţi. Scrie când ai chef, cum ai chef şi nu te gândi că există o reţetă perfectă. Dă-ţi voie doar să scrii ce simţi şi să te bucuri de momentul prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.