Sutele de milioane de oameni din întreaga lume care fumează ar trebui informaţi şi încurajaţi să renunţe la fumat. Aceasta este cea mai bună soluţie. Cu toate acestea, realitatea ne arată că, în pofida eforturilor de încurajare a renunţării, sunt în continuare oameni care continuă să fumeze.
Produsele fără fum sunt o alternativă pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze. Iar aceşti fumători au nevoie de informaţii despre produsele fără fum şi despre ştiinţa şi inovaţia din spatele lor. Doar aşa pot lua o decizie informată de a trece la aceste alternative, care pot fi mai puţin nocive.
De ce fără fum?
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru că, de fiecare dată când un fumător aprinde o ţigară, declanşează o reacţie cunoscută sub numele de ardere sau combustie, care are loc la temperaturi ridicate. Arderea tutunului produce un amestec chimic complex pe care îl numim fum. Fumul conţine peste 6.000 de substanţe, dintre care aproximativ 100 au fost identificate drept cauze sau cauze potenţiale ale bolilor asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare şi emfizemul.
Odată cu înţelegerea faptului că arderea tutunului este principala responsabilă pentru formarea substanţelor toxice, a apărut o idee revoluţionară: dacă fumătorii ar putea obţine nicotină fără să fie nevoie să ardă tutunul, s-ar putea reduce semnificativ impactul nociv al fumatului.
Cum funcţionează produsele fără fum
Produsele fără fum se bazează pe eliminarea arderii tutunului în procesul de eliberare a nicotinei. Din această categorie fac parte şi dispozitivele care încălzesc tutunul. În cazul lor, arderea tutunului este înlocuită cu încălzirea acestuia la temperaturi semnificativ mai reduse. Această temperatură este suficientă pentru a elibera nicotina fără ardere, ceea ce reduce semnificativ nivelurile substanţelor toxice.
Dispozitivele care încălzesc tutunul nu sunt, totuşi, lipsite de riscuri şi cea mai bună alegere este renunţarea completă la tutun şi la nicotină.
30 de ani de cercetare şi inovaţie în domeniul produselor fără fum
Philip Morris International (PMI) este unul dintre giganţii din industria tutunului şi pionier în cercetarea şi dezvoltarea produselor fără fum la nivel global. Procesul de cercetare şi dezvoltare a acestor produse durează de aproximativ 30 de ani.
Primele dispozitive au fost create în anii ’90 şi constau într-un sistem încălzit printr-o baterie şi prevăzut cu 8 lamele în care era introdusă o rezervă de tutun specială. Acest sistem încălzea la rândul lui tutunul şi minimiza arderea în timpul inhalării aerosolului. Următoarele generaţii de produse au la bază tehnologia prin care o lamelă încălzeşte tutunul din interior. Cea mai recentă tehnologie adăugată portofoliului de produse care încălzesc tutunul al Philip Morrris International foloseşte inducţia pentru a încălzi tutunul. Produsele PMI care încălzesc tutunul fie prin intermediul unei lamele, fie prin inducţie folosesc diferite rezerve din tutun, special concepute pentru a fi utilizate cu dispozitivul corespunzător.
Când vine vorba de ştiinţă şi cercetare, abordarea ştiinţifică şi metodele de cercetare folosite de PMI în dezvoltarea produselor fără fum sunt inspirate din industria farmaceutică. Compania împărtăşeşte descoperirile ştiinţifice în mod public şi îi încurajează şi pe alţii să revizuiască aceste cercetări.
Din 2008 până în prezent, Philip Morris International a investit peste 9 miliarde USD în cercetarea şi dezvoltarea produselor fără fum, iar compania beneficiază de experienţa a peste 930 de oameni de ştiinţă, ingineri şi tehnicieni de talie mondială pentru aceasta.
Importanţa informării corecte
Aproximativ 8 din 10 fumători adulţi (76%) ar lua în considerare trecerea la alternative fără fum, cum ar fi produsele din tutun încălzit, dacă ar avea informaţii clare despre modul în care aceste produse diferă de ţigări şi despre ştiinţa din spatele acestora, arată un sondaj internaţional realizat de compania de cercetare Povaddo la cererea PMI în decembrie 2020. Sondajul independent, efectuat cu participarea a 22.507 adulţi din 20 de ţări şi teritorii, explorează atât atitudinile cu privire la rolul alternativelor fără fum, cât şi aşteptările faţă de guverne şi industrie. Din păcate, aproape jumătate (47%) dintre fumătorii care au văzut, citit sau auzit ceva despre aceste produse în ultimele şase luni spun că au primit informaţii contradictorii sau neclare.
Aceste produse ar putea, într-adevăr, să completeze eforturile existente de control al tutunului şi să fie parte a unei strategii generale de reducere a riscurilor în beneficiul publicului. Cel mai mare impact asupra sănătăţii populaţiei apare atunci când tot mai mulţi fumători renunţă cu totul sau dacă adulţii care altfel ar continua să fumeze ar trece la alternative fundamentate ştiinţific.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de fumători a trecut de la ţigări la alternative fără fum, cum ar fi tutunul încălzit, ţigările electronice sau produsele din tutun oral care reduc riscurile asupra sănătăţii prin comparaţie cu continuarea fumatului. Unii le folosesc în paralel cu ţigările, însă mulţi au renunţat complet la fumatul tradiţional.
Gama de alternative fără fum disponibile astăzi ne permite să ne imaginăm un viitor în care ţigările nu mai există. Acest lucru se poate realiza. Nu ar trebui să lăsăm confuzia, dezinformarea şi lipsa de informaţii corecte să stea în calea progresului şi a unui viitor fără fum.
(Material susţinut de Philip Morris România)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.