Societatea de avocaţi Podoleanu Păun a reprezentat cu succes un client braşovean într-un litigiu cu Primăria Constanţa. Curtea de Apel Braşov a decis în mod definitiv că se impune actualizarea documentaţiei de amenajare a teritoriului şi de urbanism („PUZ Mamaia”) de către autoritatea locală. Rezultatul a fost eliminarea unui drum de pe terenul clientului aflat pe plaja Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Clientul a achiziţionat terenul din Mamaia, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare menţionându-se că părţile actului renunţă la solicitarea certificatului de urbanism de la Primăria Municipiului Constanţa. Doar la câţiva ani de la cumpărare clientul a solicitat un certificat de urbanism în care se menţiona că terenul se suprapune cu o stradă – aspect care practic a golit terenul de conţinut economic.

Principalele aspecte disputate în dosar au fost (i) dacă Primăriei i se poate reproşa faptul că un cumpărător nu a verificat certificatul de urbanism al unui teren la achiziţionare, (ii) dacă afectarea unui teren de o circulaţie carosabilă apare ca fiind o măsură dispusă cu exces de putere, (iii) cine este obligat să suporte costurile actualizării unui PUZ în cazul de faţă, clientul sau Primăria? (iv) dacă în cauză avem de-a face cu o expropriere de fapt.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Prin hotărârea sa definitivă, Curtea de Apel Brasov a confirmat optica dezvoltată de avocaţii pplegal şi a decis că nu pot fi primate apărările Primăriei în sensul că autoritatea publică nu i-a cauzat reclamantului nicio vătămare prin destinaţia stabilită terenului în cauză, pe motiv că această destinaţie a fost anterioară achiziţionării bunului de către reclamant şi a fost cunoscută de reclamant la data achiziţionării terenului. Apoi, prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posibilitatea de a solicita în justiţie respectarea dreptului de proprietate private de către autorităţile publice locale, au trecut de la înstrăinător la reclamant prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Prin urmare, justeţea solicitării se fundamentează pe culpa autorităţii publice, conduita acesteia aflându-se la baza afectării dreptului de proprietate al reclamantului în prezent.

Reclamantul din acest proces a fost reprezentat de echipa de avocaţi de la Podoleanu Păun, care a fost formată, între alţii, din Vlad Podoleanu (Partner) şi Mihai Suciu (Senior Associate).

Mihai Suciu
Mihai Suciu

Societatea de avocaţi Podoleanu Păun este printre cele mai bine cotate firme de avocatură din Braşov, pentru expertiza în domeniile cheie ale avocaturii de afaceri şi dreptului imobiliar, prin raportare la mandatele încredinţate şi rezultatele obţinute clienţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.