Radioterapia face parte din tratamentul multidisciplinar al unui pacient care suferă de o boală neoplazică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Centrul de Radioterapie MedLife Polisano sunt tratate tumori cerebrale şi ale gâtului, de sân, col uterin, plămân, rect şi alte organe, precum şi metastaze cerebrale şi osoase, fiind printre primele centre medicale private care au implementat radioterapia în România. „În judeţul Sibiu există singurul aparat de iradiere modern, înainte fiind doar cobaltoterapia în cadrul SJU Sibiu. În acest fel, de 10 ani de când se efectuează procedura de radioterapie în cadrul MedLife Sibiu, este posibilă realizarea tratamentelor moderne pacienţilor atât din judeţ, cât şi din împrejurimi”, a precizat dr. Dorian-Traian Nistor, coordonatorul Centrului de Radioterapie MedLife Sibiu.

Radioterapia este o specialitate clinică al cărei scop este distrugerea totală sau parţială a unei tumori maligne cu ajutorul radiaţiilor, fără a produce daune majore în ţesutul normal înconjurător. Nu este un domeniu uşor, dar poate aduce multe satisfacţii profesionale medicilor care îl aleg. „Încă din timpul studenţiei m-au atras oncologia, un domeniu în continuă evoluţie, dar şi imagistica. Când am urmat stagiul de radioterapie, mi-am dat seama că aceasta combină cele două domenii de interes ale mele. De asemenea, am avut un caz de suflet, din familie, care m-a făcut să mă gândesc la importanţa acestui tip de tratament oncologic. Cred că toţi am intrat în legătură cu suferinţa unei astfel de boli, dacă nu direct, cel puţin prin oameni apropiaţi nouă. În cazul meu, suferinţa unui caz din familia apropiată m-a determinat să vreau să fac mai mult şi mai bine, să schimb cursul vieţii unor oameni”, a mărturisit dr. Dorian-Traian Nistor. La alegerea specialităţii sale a contribuit şi soţia medicului, care considera că această nişă i se potriveşte.

Radioterapia este uneori singura metodă de tratament

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Fiind utilizată încă de la începuturile anilor 1900, radioterapia este un tratament loco-regional cu radiaţii ionizante, cu o vechime destul de mare astfel încât să treacă proba timpului cu brio. Primele tratamente au fost efectuate cu radiu şi cu aparate de diagnosticare de joasă tensiune. Dar ulterior, radioterapia modernă a beneficiat de evoluţii spectaculoase în domeniul imagisticii, a radiobiologiei, informaticii şi a ingineriei electronice, fiind un domeniu pluridisciplinar.

Astăzi tehnologia a evoluat foarte mult, tratamentele sunt mult mai uşor de tolerat, conformaţia volumului iradiat este mult îmbunătăţită. Tehnologia actuală permite administrarea acestui tip de tratament într-un timp foarte scurt şi cu toxicităţi mult scăzute”, a explicat dr. Dorian-Traian Nistor.  Radioterapia poate fi utilizată în stadiile incipiente ale cancerului, dar şi după ce a început să se răspândească. În unele cazuri, radioterapia este singura metodă de tratament necesară. De cele mai multe ori, este însă combinată cu chimioterapia, intervenţia chirurgicală sau alte metode de tratament pentru a spori eficienţa acestora.

Chimioterapia reprezintă un tratament sistemic, cu acţiune în întregul organism, cu scopul de a curăţa cât mai mult din formaţiunea locală, dar şi la distantă dacă s-a ajuns în etapa de metastazare. Chirurgia reprezintă un tratament loco-regional în care se foloseşte bisturiul. Radioterapia este un fel de chirurgie, dar fără bisturiu. Acest tip de tratament poate aborda formaţiuni inoperabile din cauza localizării lor sau le poate transforma în operabile. Nu trebuie exclus un tratament în defavoarea celuilalt, important este să se combine astfel încât toxicitatea finală să fie cea mai mică pentru pacient”, a spus coordonatorul Centrului de Radioterapie MedLife Polisano.

Radioterapia nu este o procedură dureroasă, iar tipul şi doza de radiaţii administrate sunt adaptate pentru a trata tipul de tumoră, dimensiunea şi localizarea acesteia. „Aparţinând unui tratament multimodal, radioterapia are indicaţii multiple, în funcţie de rezultatul dorit, de exemplu reducerea volumului tumoral pentru a permite un rezultat chirurgical mai bun. Se poate administra în configuraţie definitivă (chiar cu scop curativ), fără a mai fi necesară în cursul tratamentului şi intervenţia chirurgicală, sau adjuvant, după efectuarea intervenţiei chirurgicale, când există riscul de celule tumorale restante. Toate aceste indicaţii sunt în mare parte combinate cu chimioterapia în diferite moduri: concomitentă sau secvenţială”, a precizat medicul.

Tomoterapie la Centrul de Radioterapie MedLife Sibiu

Centrul de Radioterapie al Clinicii MedLife Polisano a fost inaugurat în anul 2014. Valoarea totală a investiţiei a fost de 3,8 milioane euro, peste 80% din sumă reprezentând aparatura de specialitate: accelerator liniar de particule Tomotherapy şi computer tomograf pentru planning. Tomoterapia, o metodă mai rapidă, mai eficientă şi cu mai puţine efecte secundare decât radioterapia convenţională, are o precizie fără precedent în ceea ce priveşte administrarea dozelor de radiaţii. În plus, prezintă o mulţime de avantaje, de exemplu permite iradieri complexe (iradierea sânilor bilateral), asigură o distribuţie a dozei în toate volumele complexe formate de ganglionii limfatici şi sâni şi este eficientă în iradierea adjuvantă post chirurgie conservatoare a sânului, determinând o scădere a reacţiei moderate sau severe la nivelul pielii de până la 44%.

Cele mai frecvente patologii tratate în acest centru sunt cancerele de prostată, mamar, ORL, rectale. „Comparativ cu începutul rezidenţiatului, la momentul actual mi se pare că devin din ce în ce mai frecvente şi mai avansate la prezentare sau cu o evoluţie foarte rapidă aceste patologii, chiar şi în timpul efectuării bilanţului pre-tratament”, a spus medicul radioterapeut, care, indiferent de cazul pe care îl are de tratat, transmite un mesaj de încurajare: „Suntem alături de pacient. Acest tratament poate avea rezultate foarte bune, care pot schimba total şansele unui pacient oncologic. Să nu renunţăm niciodată!

Tehnica de iradiere asemănătoare cu efectuarea unui Computer Tomograf

Radioterapia este o tehnică pentru care pacientul vine de acasă sau de pe secţia unde este internat şi efectuează în mod repetat acest tratament, zilnic, până la obţinerea dozei totale de iradiere indicate. „În cadrul laboratorului MedLife Polisano Sibiu tehnica de iradiere este foarte asemănătoare cu efectuarea unui Computer Tomograf, pacienţii fiind deja familiarizaţi cu această investigaţie. Foarte importantă şi des întâlnită este întrebarea – îi iradiez pe alţii sau pot să stau lângă familia mea?”. Pacientul, după încheierea tratamentului, nu iradiază şi se poate apropia de familie fără a reprezenta un risc radiologic, a explicat medicul. De altfel, din dorinţa de a oferi doze de iradiere cât mai mari, într-un timp cât mai scurt şi cât mai ţintit, s-au dezvoltat diferite tehnici noi precum: stereotaxia sincronizată cu mişcările respiratorii, care oferă o iradiere precisă, eficientă şi confortabilă pentru pacient, brahiterapia, care este în permanentă dezvoltare.

Văd că apar din ce în ce mai multe centre de radioterapie, deoarece se înţelege că avem nevoie cu adevărat de acest tip de tratament cât mai aproape de casă. Pe de altă parte, numărul de cazuri oncologice este în continuă creştere şi este necesară efectuarea profilaxiei cât mai timpuriu”, a afirmat medicul a cărui satisfacţie profesională este zâmbetul pacienţilor atunci când vin la control.

Medicul trebuie să facă echipă cu pacientul

Coordonatorul laboratorului de radioterapie MedLife Sibiu crede că un medic bun trebuie să fie echilibrat, să deţină cunoştinţe medicale şi psiho-sociale în egală măsură, pentru că tratează atât bolnavul, cât şi boala şi, nu în ultimul rând, să facă echipă cu pacientul.

Un pacient conştient de patologia lui şi informat despre tratamentul urmat aduce mari beneficii în buna efectuare a acestuia, pentru că va şti care sunt acţiunile lui necesare pentru maximizarea efectului. Urmărirea efectelor secundare din timpul tratamentului şi tratarea acestora cât mai timpuriu ajută la o toleranţă mai bună a tratamentului. Însă, nu trebuie să uităm şi de starea psihică a pacienţilor. Ei străbat un drum greu, dar nu trebuie să uite că vom fi acolo să-i ajutăm. O minte limpede şi un corp odihnit ne ajută foarte mult în lupta împotriva cancerului şi asta trebuie transmis cât mai încrezător pacienţilor”, e de părere radioterapeutul.

Medicul a făcut voluntariat o perioadă lungă de timp şi a învăţat că lucrul în echipă este cel mai important şi cel mai roditor. „Empatia reprezintă pilonul legăturii cu pacientul, mai ales pentru cei cu o boala neoplazică. Împreună putem decide tipul tratamentului efectuat, trebuie să tratăm pacientul, nu boala. Radioterapia reprezintă în mare parte tratamente de lungă durată, din acest motiv avem nevoie de legături cât mai puternice cu pacienţii”, a subliniat dr. Dorian-Traian Nistor. Pentru el şi pentru toţi medicii buni profesia de medic continuă chiar şi după ce ies pe uşa spitalului.

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.