Curtea Constituţională a decis că OUG 57 privind Codul administrativ emisă de Cabinetul Dăncilă e constituţională. Fostul premier Viorica Dăncilă a transmis miercuri că a încercat să promoveze eficienţa în administraţie şi să prevină riscurile disfuncţionalităţilor. ”Adoptarea OUG 57 a fost o soluţie în acest sens”, afirmă Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat, miercuri, asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, ridicată direct de Avocatul Poporului.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ sunt constituţionale, în raport de criticile formulate”, a transmis CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Avocatului Poporului.

”Mă bucur că decizia Curţii Constituţionale de azi a confirmat constituţionalitatea OUG 57 din 2019 privitoare la Codul Administrativ. Ca premier, am căutat tot timpul să promovez eficienţa în administraţie şi să previn riscurile disfuncţionalităţilor. Adoptarea OUG 57 a fost o soluţie în acest sens, iar atacarea ei la CCR mi s-a părut nedreaptă, chiar dacă procedural legală”, a scris, miercuri, Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Potrivit acesteia, ”o bună guvernare presupune asumarea deciziilor pentru oameni în ciuda criticilor şi atacurilor – iar apoi consecvenţă în aplicare”.

”Guvernanţii trebuie însă să se asigure că fac ceea ce trebuie, nu aşa cum a procedat Guvernul Orban, care a sfidat România cu cele 25 de ordonanţe de urgenţă făcute neprofesionist şi adoptate mecanic, fără analiză”, a mai afirmat Dăncilă.

Codul administrativ a fost adoptat, prin OUG, de către Guvernul Dăncilă şi a fost modificat la doar o săptămână. 

Actul normativ a stârnit critici din partea opoziţiei, a unor organizaţii sindicale şi a unor organizaţii civice. 

Documentul prevede, printre altele, indemnizaţii de vârstă pentru primari, dar şi faptul că preşedintele are la dispoziţie doar zece zile pentru a răspunde în cazul remanierilor guvernamentale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.