Îngrijorările prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans legat de modificările legislaţiei din justiţie sunt şi îngrijorările magistraţilor români, mai ales în privinţa presiunii asupra instituţiilor judiciare, a declarat, marţi, procurorul general Augustin Lazăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am văzut îngrijorarea exprimată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este şi îngrijorarea magistraţilor români în legătură cu modul în care au evoluat lucrurile, în mod deosebit, legat această presiune care se resimte asupra instituţiilor judiciare din România. (...) Noi suntem la datorie şi ne facem datoria conform fişei postului", a declarat, marţi, procurorul general. 

El spus că România şi-a asumat nişte obligaţii atunci când a aderat la UE, includiv prin mecanismul de cooperare şi verificare (MCV). De altfel, menţionează procurorul general, în aceste zile experţi ai Comisiei Europene se află în România pentru a evalua modul în care au fost respectate obligaţiile. 

Întrebat despre posibilitatea revocării sale din funcţie, Lazăr a spus, din nou, că întotdeauna şi-a făcut datoria conform fişei postului şi şi-a îndeplinit atribuţiile cu profesionalism, iar de-a lungul carierei sale a fost evaluat de mai multe ori, primind de fiecare dată calificative bune. 

"V-am mai spus, sunt evaluat de 36 de ani, am avut numai calificative bune, întotdeauna mi-am făcut datoria aşa cum prevede fişa postului de procuror. Asta mi-a permis să avansez până la această poziţie de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi. Întodeauna m-am străduit să-mi îndeplinesc atribuţiile cu profesionalism şi onestitate”, a mai afirmat procurorul general.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să "regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, el avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. 

Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. 

Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.