Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive. Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au fost audiaţi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, într-o şedinţă care nu a fost publică, iar la această oră are loc şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, la care participă, alături de cei doi procurori, procurorul general Augustin Lazăr şi şefa DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 15:00 - Audierea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga în plenul CSM s-a încheiat. A început şedinţa Secţiei pentru procurori, care nu este publică

Audierea lui Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi procurori urmează să îşi spună punctele de vedere şi în Secţia pentru Procurori a CSM, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr, dar şi procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Nici această şedinţă nu este publică.

La această oră, a început şedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr, dar şi procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a cerut ca şedinţa să fie "confidenţială", motivând că ar putea să fie dezvăluite informaţii din anchetă care nu trebuie să fie făcute publice, iar astfel ar fi afectată ancheta, în timp ce procurorii Ţuluş şi Iorga au spus că nu au nimic împotrivă ca şedinţa să fie publică.

După ce s-a supus la vot, s-a decis ca şedinţa să nu fie publică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE 11:52 - Procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, audiaţi în plenul CSM. Şedinţa nu este publică

Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi sunt audiaţi, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa nu este publică, această decizie fiind luată în CSM cu majoritate de voturi.

Şedinţa de plen în care sunt audiaţi cei doi procurori are loc la ora transmiterii acestei ştiri.

La începutul şedinţei, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM.

Gabriela Baltag este cea care a solicitat audierea celor doi procurori în plenul CSM. "Vă solicit să fiţi de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit şi m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situaţie. Nicio dispoziţie legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări", a spus judecătoarea. Ea a susţinut că audierea celor doi procurori nu interferează "peste procedurile aflate în curs": "Nu am găsit niciun fel de interdicţie legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru".

Procurorul general Augustin Lazăr, dar şi vicepreşedintele CSM Cristian Ban s-au opus audierii în plen a celor doi procurori. "Colegii noştri vor putea fi ascultaţi cu atenţie în cadrul secţiei, fiindcă dumnealor au venit să îşi susţină punctul de vedere în cadrul secţiei şi nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuţie, la o analiză în cadrul Secţiei de procurori", a spus Lazăr.

Plenul CSM a decis audierea celor doi procurori, care are loc într-o şedinţă ce nu este publică. 
 
La şedinţa CSM a ajuns, în jurul orei 11.00, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care nu participă însă la audierea celor doi procurori. Kovesi, dar şi procurorul general Augustin Lazăr ar urma să participe la şedinţa Secţiei pentru procurori, care va avea loc după şedinţa de plen şi unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a procurorilor Doru Ţulus şi Mihaela Iorga.
 
Kovesi, la CSM, care discută cererea sa de revocare a doi procurori: Nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA. Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori unde se discută cererea sa de revocare a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Întrebată despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, Kovesi a afirmat: "Nu pot discuta despre acest subiect, este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. Niciuna dintre activităţile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

De asemenea, întrebată despre şedinţele la care le cerea explicaţii procurorilor şi de unde provin o parte din înregistrări, Kovesi a răspuns: "Cred că ar trebui să citiţi regulamentul de funcţionare a DNA să vedeţi ce atribuţii are procurorul şef şi din moment ce am această funcţie, trebuie să îmi exercit atribuţiile. Şi aceste atribuţii ţi le exerciţi discutând cu colegii, făcând şedinţe de lucru, controale, trimiţând mailuri, comunicând ordine scrise, dispoziţii, este o activitate normală, dar care de altfel va fi verificată de inspecţia judiciară". Întrebată de ce abia acum a cerut revocarea celor doi procurori, în condiţiile în care este vorba despre fapte vechi de cinci ani, Kovesi a spus că motivele revocării le-a detaliat într-un referat scris pe care l-a înaintat CSM. Ea a dat asigurări că din momentul în care a aflat că un angajat din DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau a încălcat legea a dispus sancţiunile prevăzute în regulament şi la fel a procedat şi în acest caz: "Motivele revocării le-am detaliat într-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am înaintat CSM. Toate aceste lămuriri sunt în referatul scris şi nu vi-l pot comunica. Vă asigur că din momentul în care am aflat că un angajat DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile în mod corespunzător, a încălcat legea sau regulamentul, imediat am dispus măsurile care se impun. La fel şi în acest caz".

Procurorul şef al DNA a ţinut să sublinieze, din nou, că nu există nicio tensiune în Direcţia Naţională Anticorupţie.  "Nu este vorba de nicio tensiune în DNA, activitatea se desfăşoară normal, sunt peste 160 de procurori în DNA", a afirmat Kovesi, refuzând să răspundă mai multor întrebări, pe motiv că este o procedură în curs atât în cazul anchetei din DNA, cât şi a plângerilor la CSM. Ea a mai spus că nu îşi dă demisia din funcţia de procuror şef al DNA: "Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive. Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, solicitarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Cei doi au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, spunând  că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori a CSM. Ei au precizat că vor face declaraţii în cadru instituţional. Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.