Ministerul Justiţiei a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general nu a îndeplinit cerinţele necesare, astfel că procedura de selecţie va fi reluată. Întrebat de Tudorel Toader, în cadrul interviului, despre nerealizările din mandatul său, procurorul general Augustin Lazăr a declarat: ”Partea plină a paharului a fost mai mare decât partea goală”. În plus, întrebat dacă nu este nevoie să se eficientizeze munca procurorilor, Lazăr a spus: ”Domnule ministru, gândim la fel”. El a afirmat că a avut rezerve la înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei şi a atras atenţia asupra motivelor de neconstituţionalitate, dar în momentul în care secţia a devenit operaţională, a pus la dispoziţie ”fără ezitare” toate resursele necesare funcţionării. El a mai spus că înainte de 1989 a fost un procuror tânăr, la început de carieră, şi încerca să îşi dea seama cu se ocupă instituţia din care făcea parte. El a mai spus că a respectat cadrul legal din acea perioadă, dar, raportat la standardele europene, acel cadru nu avea standarde. Procurorul Marian Drilea, candidat pentru postul de procuror general a declarat, în timpul interviului, că în prezent există sentimentul că actul de justiţie se face discreţionar sau preferenţial, lucru care trebuie corectat printr-o transparenţă totală. În plus, Drilea a susţinut că Secţia specială a creat tensiuni, dar, dacă înfiinţarea ei a fost validată de Curtea Constituţională, aceasta trebuie susţinută. Totodată, Drilea a spus că procurorul general nu trebuie să emită judecăţi de valoare prin perspectiva propriilor percepţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Replici acide între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la finalul interviului pentru procuror general: Lazăr: Sper ca această procedură să fie legală. Toader: Dacă nu, veţi contesta, cum aţi mai făcut-o
CITEȘTE ȘI Interviul pentru postul de procuror general: Dispută Tudorel Toader - Augustin Lazăr pe tema protocoalelor cu SRI
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CITEȘTE ȘI Marian Drilea, candidat la postul de procuror general: Reprezentantul cel mai înalt al Ministerului Public nu trebuie să emită judecăţi de valoare prin perspectiva propriilor percepţii; în prezent, apare acest sentiment că actul de justiţie este discreţio

UPDATE: Ministerul Justiţiei anunţă reluarea procedurii de selecţie pentru numirea procurorului general. Candidaturile se pot depune până în 25 aprilie inclusiv

Ministerul Justiţiei anunţă reluarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru formularea propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Candidaţii se pot înscrie până în 25 aprilie, inclusiv, iar cei selectaţi vor participa la interviu cu ministrul Justiţiei în perioada 6-7 mai, rezultatele urmând a fi comunicate în 8 mai.

Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 12 aprilie - 8 mai 2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va deveni vacantă începând din 28 aprilie 2019.

Candidaţii pot depune cereri de înscriere, până în 25 aprilie (inclusiv), ora 17.30, la Direcţia resurse umane din Ministerul Justiţiei.

UPDATE: Ministerul Justiţiei: Niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general nu a îndeplinit cerinţele. Procedura va fi reluată

„În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru numirea în funcţia de  procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca urmare, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată potrivit calendarului ce va fi comunicat ulterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

UPDATE - Lazăr: Am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră

Lazăr a fost întrebat, miercuri, la audierea pentru postul de procuror general, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre trecutul său profesional şi acuzaţiile apărute recent în spaţiul public.

“Atât eu, cât şi dumneavoastră, am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupă instituţia. Ei bine, în mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. Cadrul legal din vremea aceea suportă, cum am spus şi ieri în declaraţia publică, nişte analize sub aspectul standardului etic, cum era cadrul legal făcut. Noi am respectat o lege care acum la standardele europene este vizibil că alea nu aveau standarde. Pentru aceia eu am şi exprimat scuze public în numele instituţiei care a făcut, a încercat acele practici şi regretele mele personale pentru că nişte oameni care au fost şi sunt oameni de onoare şi model pentru cum ar trebui să fie cineva să spună public adevărul şi de aceea poate că eu am învăţat ceva, şi spun public adevărul chiar dacă deranjează pe cineva”, a spus Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a menţionat apoi că poate aceste scuze ar trebuie să fie în nume personal şi nu în numele instituţiei şi l-a întrebat pe procurorul general când a intrat în procuratură.

“La 1 martie 1982 şi am devenit procuror stagiar până când mi-am dat examenul de capacitate, doi ani am fost procuror stagiar. Apoi am fost procuror definitiv”, a răspuns Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a mai punctat că el a făcut parte din comisii de liberări condiţionate şi că în trecutul său profesional se poate uita oricine.

“Şi în al meu”, a afirmat Lazăr.

Toader a continuat spunând că, din nefericire pentru actualul procuror general, i- fost răscolit trecutul şi au fost găsite anumite pasaje, dar Augustin Lazăr a punctat: “Eu zic că din fericire, că trebuie să ştie tot, că eu sunt transparent”.

 

UPDATE - Lazăr, despre Secţia de Investigare a Magistraţilor: Am avut nişte rezerve, dar le-am pus la dispoziţie fără ezitare toate resursele

Procurorul general Augustin Lazăr a fost întrebat, miercuri, în cadrul interviului pentru obţinerea unui nou mandat, dacă consideră necesară Secţia pentru Investigarea Magistraţilor, având în vedere rezervele pe care le-a exprimat anterior cu privire la înfiinţarea acesteia.

”La vremea potrivită, am avut nişte rezerve cu referire la maniera în care a fost discutată, a fost operaţionalizată secţia respectivă şi am avut anumite rezerve. Din momentul în care a devenit lege, procurorul general a luat toate măsurile ca o nouă secţie a Ministerului Public să ocupe cele cinci birouri pe care le-am pus la dispoziţie în câteva zile”, a afirmat Augustin Lazăr.

Acesta a explicat că a scos din birourile respective 15 – 20 de persoane pentru a pune la dispoziţie ceea ce se putea, dar, pentru că nu a fost suficient, a cerut la RAPPS să aloce un nou sediu.

”Pe parcursul desfăşurării activităţii Secţiei s-au ivit nişte situaţii care reprezintă semne de întrebare şi care vin cumva în sensul suspiciunilor publice care au fost desfăşurate. Eu am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia de procurori, asupra faptului că, cu ocazia rezolvării conflictului de competenţă pozitiv între DNA şi dumnealor, am constatat nişte lucruri care nu sunt legale. Adică dumnealor au înregistrat o plângere anonimă şi în continuare au cerut de la DNA să conexeze dosarul DNA la acest dosar. Nu intru în amănunte, pentru că sunt sensibile, şi va decide Secţia de procurori, Inspecţia Judiciară, dar aceste lucru ne atrag atenţia asupra faptului că noi trebuie să lucrăm legal”, a mai spus Lazăr.

Tudorel Toader a conchis: ”Deci aţi avut rezerve”, moment în care Lazăr i-a cerut să-i permită să formuleze el exact răspunsul dorit.

”Am arătat care ar fi motivele de neconstituţionalitate şi rezervele pentru o astfel de organizare. După ce ea a fost pusă în aplicare, această lege, fără ezitare le-am pus la dispoziţie toate resursele pentru ca să funcţioneze”, a mai spus Lazăr.

 

UPDATE - Augustin Lazăr a spus, miercuri, în cadrul interviului pe care l-a susţinut pentru ocuparea unui nou mandat de procuror general că are o experienţă de peste 36 de ani, dintre care 20 de ani în funcţii de conducere.

În plus, Lazăr a prezentat realizările mandatului său, printre care peste 1,6 miioane de dosare rezolvate, între care dosarele istorice – Dosarul Mineriadei şi Dosarul Revoluţiei.

În plus, Lazăr a spus că, în premieră, Ministerul Public a dispus măsuri asiguratorii în valoare de 2,3 milioane de lei, dublu faţă de bugetul care i-a fost alocat.

Lazăr a spus că procurorii şi-au dovedit eficienţa, deşi deficitul de personal la nivelul Ministerului Public este de 15 la sută. În 2017 au fost rezolvate cu 5,4 la sută mai mute dosare mai vechi de un an decâ în anul precedent, iar în 2018 cu 4,6 la sută mai multe decât în 2017.

După ce procurorul general şi-a încheiat prezentarea, Tudorel Toader i-a pus mai multe întrebări, una dintre ele referindu-se la nerealizările mandatului său.

”În funcţiile de conducere pe care le-am deţinut, partea plină a paharului a fost mai mare decât partea goală”, a spus Lazăr, care a menţionat, totuşi, numărul în continuare mare de achitări.

De asemenea, întrebat de Tudorel Toader dacă Ministerul Public nu ar trebui să eficientizeze munca procurorior în loc să se plângă de lipsa de personal, Lazăr a spus: ”Domnule ministu, gândim la fel”.

Apoi, procurorul general a explicat că doar prin eficientizarea muncii de către ecchipele de conducere s-a putut face faţă numărului mare de dosare, raportat la numărul personalului.

Tudorel Toader i-a atras atenţia procurorului general că Daniel Horodniceanu, care a susţinut cu câteva minute înainte interviul, i-a menţionat un procuror care a soluţionat 3.000 de dosare: ”Dumneavoastră ca procuror general ar trebui să ştiţi”.

Ulterior, Tudorel Toader şi Augustin Lazăr au avut un schimb de replici pe tema protocoalelor.

La ora transmiterii acestei ştiri, Augustin Lazăr este chestionat în legătură cu poziţia sa faţă de protestele magistraţilor şi faţă de secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

UPDATE - Lazăr:  De ce să am emoţii, că este al nu ştiu câtelea examen pe care-l susţin?

Augustin Lazăr a ajuns, miercuri, înainte de ora 9.00 la sediul Ministerului Justiţiei unde va susţine interviul programat în cadrul selecţiei pentru funţia de procuror general.

”De ce să am emoţii? Este al nu ştiu câtele examen pe care-l susţin, aşa că nu am nicio emoţie”, a spus Lazăr, care a precizat că va face declaraţii după ce va ieşi de la interviu.

Interviurile au loc de la ora 9.00.

Patru candidaţi şi-au depus dosarele pentru a ocupa postul de procuror general, iar în urma evaluării s-a stabilit că aceştia întrunesc condiţiile de legalitate pentru a participa la selecţie. Este vorba despre Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. 

Augustin Lazăr este actualul procuror general şi a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

În 24 octombrie 2018, ministrul Tudorel Toader a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr. 

Mandatul acestuia la Parchetul General expiră în această lună. 

Marian Drilea este procuror DIICOT şi a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul "Motorina". 

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcţia de procuror general era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. În 2018, Scutea a candidat şi la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deşi a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiţiei l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului, Bănilă fiind numit în funcţie prin decret prezidenţial. Horodniceanu este implicat în această perioadă şi în procedura de selecţie pentru desemnarea candidaţilor României la postul de procuror european. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.