DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărora prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. Procurorul-şef, Crin Bologa, a precizat că procurorii români au fost ”primii din lumea asta” care s-au sesizat pentru a verifica achiziţia de vaccinuri.
UPDATE: În ceea ce priveşte persoane cu funcţii importante care au fost puse sub acuzare în dosare care au legătură cu achiziţiile făcute în pandemie, şeful DNA a indicat oficiali din conducerea Unifarm, companie a Ministerului Sănătăţii, din conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) sau Romarm.
”Avem nişte structuri unde sunt bani publici. Pentru Sănătate a fost Unifarm, pentru Guvernul României a fost ONAC, pentru apărare a fost Romarm. toţi şefii acestor structuri au fost puşi sub acuzare. (...) Vreau să vă asigur că dacă sunt persoane publice, indiferent la cel nivel, în legătură cu pandemia sau în legătură cu absolut orice, să fiţi siguri că ne vom face treaba, dar dacă nu găsim şi nu constatăm, nu avem de unde să inventăm probe, sau fapte sau persoane. Dar dacă vom găsi, indiferent de ce nivel de putere au n statul român, noi ne vom face treaba”, a adăugat Crin Bologa.
Există de asemenea dosare care vizează presupuse fapte penale care au legătură cu modul în care a fost gestionată pandemia de COVID şi în care DNA şi-a declinat competenţa către alte unităţi de Parchet, având în vedere că sumele considerate prejudiciu erau mici.
Conform procurorului şef Crin Bologa, au fost cazuri în care procurorii s-au sesizat din oficiu, în alte situaţii au fost primite plângeri, iar unele dintre acestea nu au fost de competenţa DNA.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Crin Bologa a prezentat, joi, bilanţul activităţii DNA pentru anul 2022, explicând că sunt în lucru 90 de dosare care vizează pandemia de COVID-19.
În aceste dosare sunt vizate 122 de persoane, inclusiv demnitari.
”Vizează şi demnitari, prejudicii estimate de sute de milioane de euro”, a precizat procurorul-şef al DNA.
Bologa a afirmat că procurorii români sunt ”primii din lumea asta” care s-au sesizat şi au demarat verificări cu privire la achiziţia de vaccinuri.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa, în 21 septembrie 2021, că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei.
Urmărirea penală se face in rem, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...