Un nou termen în dosarul lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, era programat, vineri, la Judecătoria Mangalia, la 13 luni de la producerea acestui eveniment. Şedinţa de judecată s-a amânat, nefiind gata o serie de expertize dispuse la Institutul Naţional de Medicină Legală. Un nou termen a fost stabilit pentru 18 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Era previzibil că astăzi se amână. A fost cea mai scurtă şedinţă pentru că n-aveai ce să faci astăzi, în afară de a stabili ce s-a întâmplat la expertiză, de ce nu sunt gata rapoartele şi nu au fost gata rapoartele pentru că s-au solicitat anumite specializări suplimentare de care, bineînţeles, medicii de la INML nu aveau cum să dispună în cadrul INML. Au fost trimişi către ortopedie copiii, către chirurgie plastică, chirurgie reparatorie şi atunci aceste documente au mai durat puţin până să ajungă la INML şi INML să facă expertiza în baza acestor rapoarte emise de către alte instituţii, cum ar fi Spitalul de Urgenţă Florească şi pe unde au mai fost ei trimişi. Ei au avut nevoie de nişte verificări suplimentare din partea altor medici pentru a se stabli dacă există o infirmitate permanentă sau nu”, a precizat Adrian Cuculis, avocatul familiei tinerei moarte în accidentul de la 2 Mai.

Întrebat dacă este un viciu de procedură internă la INML, Adrian Cuculis a răspuns: ”Nu aş spune neapărat treaba asta, cred că a fost o eroare de comunicare. A fost o amânare, să zicem, nejustificată. Eroare clar a fost, nu ştiu dacă viciu. E a doua amânare. A fost prima dată când s-a stabilit expertiza, prima amânare şi acum suntem la a doua. Asta e nejustificat, dar nu are nicio vină instanţa sau noi nu avem nicio vină. A fost pur şi simplu o chestiune care ţine de adresele care au fost făcute, inclusiv de către INML, pentru a fi depuse anumite dosare medicale pe unde au trecut copiii şi au fost investigaţi, dosare medicale pe care nu puteau să le aducă ei mai rapid, ci am considerat că INML, prin autoritatea publică pe care o deţine şi pe care o are, ar putea să facă mai repede rost de dosare. Ne-am înşelat”. 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
 
De asemenea, tatăl tinerei moarte în accidentul de la 2 Mai a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia, că doreşte să se termine cât mai repede acest proces. 
 
”Era de aşteptat cu amânarea, cam ştiam ce se întâmplă. Vreau să termine cât mai repede. Deja cedez nervos. (...) Nu mă mai aştept la nimic  Din moment ce aceşti avocaţi ai familiei Pascu îşi bat joc de memoria copiilor noştri. (...) M-au deranjat acele afirmaţii. Timpul le rezolvă pe toate. Eu mai am răbdare. Vreau doar să se termine procesul şi atât”, a afirmat bărbatul. 
 
Apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a explicat jurnaliştilor de ce clientul său nu a fost prezent la Judecătoria Mangalia la termenul de vineri.
 
”A fost formulată o cerere din partea noastră ştiind că nu au sosit rapoartele de expertiză şi că va fi doar o amânare a cauzei astfel încât logistic era dificil şi pentru el şi pentru cei de la penitenciar să facă acest efort ca să-l aducă aici, astfel încât am apreciat că nu prejudiciază interesele nimănui, nici ale lui, nici ale persoanelor vătămate şi ale justiţiei în general”, a afirmat avocatul. 
 
El a fost întrebat şi despre afirmaţiile colegului său făcute la un termen de judecată că victimele lui Vlad Pascu ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de producerea accidentului. 
 
”Nu aş vrea să fac astfel de dezbatări în spaţiu public, astfel de comentarii. Personal, apărările le fac în faţa instanţei de judecată, în faţa judecătorului şi nu în faţa camerelor. În ceea ce priveşte susţinerile colegului meu în faţa dumneavoastră apreciez că ele au fost întemeiate sau au fost determinate de anumite mijloace de probă aflate la dosarul de urmărire penală, respectiv rapoartele medico-legale de necropsie. Şi acolo sunt nişte concluzii pe care nu le comentez la acest moment şi bineînţeles că a făcut unele precizări cu privire la acele mijloace de probă”, a transmis Adrian Bendeac. 
 
De asemenea, el s-a referit şi la contestaţia depusă de Vlad Pascu la Judecătoria Medgidia în legătură cu sancţiunea primită după ce a acordat un interviu în penitenciar. 
 
”S-a amânat cauza la o dată ulterioară, având în vedere că s-a solicitat penitenciarului să comunice instanţei modalitatea în care i-au fost aduse la cunoştinţă anumite obligaţii pe care el le are în calitate de persoană deţinută”, a explicat Adrian Bendeac.
 
Următorul termen în dosarul de la Judecătoria Mangalia a fost stabilit pentru 18 octombrie.

UPDATE - ”Cu nicio speranţă am venit. Am venit pentru că trebuia să venim. Ştiu sigur că se va amâna iarăşi că nu au ieşit expertizele. Vlad Pascu va fi prin videoconferinţă. Am venit astăzi să dau faţă în faţă cu domnul Trandafir, avocatul domnului Pascu, şi să îi spun câteva cuvinte. A spus că copiii noştri erau îmbibaţi în alcool şi Sebi avea... la necropsie a ieşit zero alcool. Cum e posibil pentru nişte bani să îi arunce în mizerie pe aceşti copii care nu mai sunt, după ce suntem noi terminaţi mai aruncă şi ei nişte vorbe care ne termină definitiv”, le-a declarat bărbatul jurnaliştilor.

El consideră că este bine că aceste expertize sunt realizate la Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici”. 
 
”Eu zic că la Mina Minovcii e cel mai bine, chiar dacă durează mai mult, acolo se vor face... Nu pot ajunge ei, avocaţii domnului Pascu, să umble cu nişte....”, a adăugat tatăl tânărului.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Şedinţa de judecată va începe de la ora 10.00.

La acest termen instanţa aşteaptă rezultatul expertizei medico-legale în cazul a doi tineri răniţi în accidentul de la 2 Mai, din august 2023. În funcţie de acesta, Judecătoria Mangalia poate decide schimbarea încadrării juridice, din vătămare corporală în vătămare corporală cu circumstanţe agravante în cazul celor doi tineri răniţi. La termenul precedent, în lipsa rezultatului acestei expertize, dosarul a fost amânat.

Judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu a preluat acest dosar la sfârşitul lunii mai după ce judecătoarea desemnată iniţial, Ioana Ancuţa Popoviciu, s-a transferat la Judecătoria Constanţa.

Aceasta a fost acuzată de comportament nepotrivit de către familile victimelor şi de avocaţii acestora, de la primul termen de judecată şi până la ultimul în care a judecat.

Astfel, la primul termen din dosar, în 22 februarie, ea ar fi intrat în sală mestecând gumă şi a cerut buletinului tânărului mort în accidentul de la 2 Mai despre care nu ştia că este decedat. 

La al doilea termen de judecată, Ioana Ancuţa Popoviciu l-a întrebat cine este pe tatăl tânărului mort în evenimentul rutier, iar acesta avea un tablou cu chipul fiul său.

De asemenea, şi la termenul din 9 mai, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliştilor la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia că „gafele din sala de judecată au fost multiple”.

Inspecţia Judiciară a declanşat o procedură disciplinară împotriva Ioanei Ancuţa Popoviciu şi a cerut Consiliul Superior al Magistraturii suspendarea acesteia, dar solicitarea a fost respinsă.

De asemenea, au fost respinse şi cererile de recuzare, de strămutare a dosarului, dar şi cererea de abţinere a judecătoarei.

În cele din urmă CSM i-a aprobat transferul de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa.

Carmen Claudia Berevoescu a preluat dosarul din punctul în care acesta ajunsese, dar a dorit să facă o nouă audiere a părinţilor victimelor şi a martorilor accidentului.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023 şi toate cererile sale de înlocuire a acestei măsuri au fost respinse.

În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.