Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă, într-un scurt mesaj pe Facebook, că a prezentat Comisiei de la Veneţia, sâmbătă, la o sesiune de lucru, modificările aduse legilor justiţiei.
"Comisia de la Veneţia - sesiunea de lucru din data de 9 decembrie 2017: 1. Am dat curs invitaţiei de prezentare a evoluţiilor legislative din România referitoare la legile justiţiei. 2. În marja reuniunii, am avut o întrevedere cu domnul Marin Mrčela, preşedintele Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO)", a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.
Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu ambasadorii Statelor Unite, Canadei, Belgiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei şi Suediei, care au transmis preocuparea cu privire la proiectul de legi privind reforma justiţiei dezbătut în Parlament, precum şi "dorinţa fermă" ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, ambasadorii statelor membre UE au subliniat importanţa unui proces de consultare amplu şi deschis cu toate părţile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia.
Procurorul general Augustin Lazăr, care a acuzat tentative ale unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale, a declarat vineri că este absolut obligatoriu un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor legilor justiţiei.
"Toată lumea e îngrijorată şi e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Veneţia. Dar într-o asemenea procedură urgentă vă daţi seama că aceasta înseamnă că există o voinţă ca în câteva zile să se întâmple ceva şi avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independenţa justiţiei sub un semn de întrebare", a declarat Lazăr.
La rândul lor, Forumul Judecătorilor şi Asociaţia Procurorilor au cerut Parlamentului să nu adopte pachetul de modificare a legilor justiţiei, arătând că "singura soluţie pentru depăşirea acestei situaţii critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modificarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, a Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.