Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri că nici factorul politic şi nici alţi factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot face solicitări nici în legătură cu modul de soluţionare a respectivei anchete. El a răspuns astfel avertismentului prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a cerut ca Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, atât faţă de factorii interni, cât şi faţă de factorii externi. Exprim convingerea faptului că CSM îşi îndeplineşte această obligaţie constituţională. Nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchetei. În recomandările MCV se consacra la nivel de principiu faptul că această ingerinţă nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiţiei, dar personal, ca ministru al Justiţiei, exprim convingerea că recomandarea este în egală măsură valabilă şi pentru emitenţi ei", a menţionat ministrul Justiţiei.

Toader a precizat că Guvernul României respectă pe deplin acest principiu şi "nu a interferat şi nu interferează cu activitatea organelor de urmărire penală după cum nu a interferat şi nu interferează nici cu activitatea instanţelor de judecată de înfăptuire a justiţiei".

El a mai precizat că la Ministerul JUstişiei se află în plin proces de desfăşurare un prim proces de selecţie a candiaţilor petru ocuparea diferitelor fucţii de procuror de rang înalt.
"Sunt criterii prevăzute în lege, criterii transparentm , sunt proceduri care nu se schimbă şi nu pot fi schimbate în timpul derulării acestora. Consideră necesară respectarea procedurilor legale, existente, şi în egaă măsură şi la nivel european, adică sintetizând, într-o formulă mai accesibilă, nu schimbi regulile în timpul desfăşurăriii unei proceduri legale sau alteia” a spus Toader. 
 
Acesta a subliniat că în raportul MCV se specifică faptul că factrul poltiic nu trebuie să intervină în nuirea procurorilor d erang înalt. În context, Toader a explicat care sunt paşii privind numire aacestora. 
 
„Noi primim aceste recomandări (din partea forurulor europene – n.r.) timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice. Personal am participat zilele trecute la ultima rundă de discuţii tehnice, pe care am avut-o la sediul Comisiei, experţi de la Ministerul Justiţiei, experţi ai Comisiei Europene. Nu ne-am dus să cerem aprobare, nu ne-am dus să cerem avizarea proiectelor de acte normative pentru că circuitul şi procesul de legiferare n-are ca etapă prealabilă şi avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a purta un dialog în cadrul colaborării care există şi trebuie să existe între România şi Comisie, celelalte ţări membre ale Uniunii. De ce? Pentru a vedea modalităţile cele mai adecvate voinţei legiuitorului european, specificului naţional în acelaşi timp, pentru transpunerea unor directive europene” a spus ministrul JUstiţiei. 
 
Acesta a spus că are în vedere directivele privind confiscarea extinsă, protecţia victimelor infracţiunilor, consolidarea prezumţiei de nevinovăţie, directve care vor fi transpuse în planul legislaţiei naţionale „în termen scurt”. 
 
„Aspectele de oportunitate a unei reglementări sau alta, a unei soluţii legislative sau alta sunt de competenţa exclusivă a legiuitorului ordinar sau delegat, iar aspectele de constituţionalitate nu mai sunt de apreciere, sunt obligaţii, izvorâte din Constituţie, transpuse prin considerentele deciziilor de admitere emise de către Curtea Constituţională” a mai spus Toader

"Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele, demnitatea şi specificul naţional", a încheiat Toader.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.