Tribunalul Prahova a amânat, joi, pentru a treia oară, solicitarea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă în dosarul Hidro Prahova, în care acesta este cercetat pentru corupţie alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi de fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma. Judecătorii au stabilit un nou termen pentru 15 iunie, când Ghiţă va fi audiat prin videoconferinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorii de la Tribunalul Prahova au stabilit un nou termen - 15 iunie - pentru a lua în discuţie cererea procurorilor anticorupţie de a emite un nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Surse judiciare au declarat că la termenul din 15 iunie va fi audiat prin videoconferinţă fostul deputat, în condiţiile în care joi acest lucru nu a fost posibil deoarece autorităţile din Serbia nu au răspuns încă la solicitarea trimisă de Tribunalul Prahova, la sfârşitul lunii mai.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tribunalul Prahova a amânat, în 12 mai, pentru a doua oară, pronunţarea privind solicitarea procurorilor DNA Ploieşti, din cauză că la instanţă nu fusese restituită dovada că Ghiţă a fost citat în acest proces, conform prevederilor în vigoare. Citarea lui Ghiţă s-a făcut în Serbia, prin intermediul Ministerului Justiţiei.

Judecătorii Tribunalului Prahova au făcut o solicitare la Ministerul Justiţiei, în 31 mai, pentru audierea lui Ghiţă prin videoconferinţă în 8 iunie, aceasta fiind înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia.

Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă, marţi, în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair şi în cel în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

Procurorii DNA Ploieşti au început, în februarie 2015, urmărirea penală într-un dosar privind fraude cu fonduri europene în cadrul unui proiect derulat prin SC Hidro Prahova, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

În acest dosar, anchetatorii îl acuză pe cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Cristian Herţanu, a cărui firmă a câştigat un contract pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic, din judeţul Prahova, de fraudarea de fonduri europene, în timp ce fostul deputat Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestiia din urmă, fostul deputat PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi de infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Până acum, pe numele lui Ghiţă au fost emise trei mandate de arestare în lipsă - unul în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, altul în dosarul de corupţie în care fostul deputat este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, iar cel de-al treilea în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. O a cincea solicitare de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă va fi luată în discuţie în 12 iunie de instanţa supremă, de data aceasta în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu, în schimbul finanţării de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. 

Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său. În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu. 
 
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există trei mandate de arestare, el având cinci dosare penale în România. Ultimul mandat de arestare pentru omul de afaceri a fost emis de instanţa supremă marţi, în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta. Tot marţi, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat, pentru 12 iunie, pronunţarea unei decizii privind emiterea unui alt mandat de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiţă, la solicitarea procurorilor DNA, în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu, în schimbul finanţării de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.