Tribunalul Iaşi a respins, joi, propunerea formulată de procurorii DNA privind arestarea preventivă a şefului Biroului Vamal Iaşi, Dănuţ Bolohan, suspectat de mai multe fapte de luare de mită, şi a celorlalţi trei inculpaţi cercetaţi alături de acesta în dosarul de corupţie. În schimb, cei patru au fost plasaţi în arest la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă.
Magistraţii au respins propunerea de arestare preventivă formulată de DNA - Serviciul Teritorial Iaşi privindu-i pe inculpaţii Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Culipei Iulian şi Timofte Cristian, se arată în soluţia publicată joi seară pe portalul instanţelor de judecată.
În schimb, completul de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu în cazul tuturor celor patru inculpaţi.
Aceştia au obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice, direct sau indirect, prin niciun mijloc de comunicare - telefon fix sau mobil, internet sau orice alt mijloc de comunicare sau prin intermediul altor persoane - personal sau prin persoane interpuse, între ei şi cu orice alte persoane care au cunoştinţă de fapte, sau care vor fi audiate sau propuse spre audiere în dosarul de urmărire penală în care sunt cercetaţi.
”Pentru supravegherea respectării măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a obligaţiilor impuse inculpaţilor pe durata acesteia, organele desemnate cu supravegherea pot pătrunde în imobilele unde se execută măsura fără învoirea inculpaţilor sau a persoanelor care locuiesc împreună cu aceştia”, a mai stabilit instanţa de judecată.
Decizia nu este definitivă.
”În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia”, a transmis DNA.
Procurorii afirmă că, prin intermediul acestor societăţi comerciale, ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
”Prin modul de acţiune, functionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti”, arătau procurorii în ordonanţa de reţinere.
Potrivit documentului citat, ”taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.
Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.
”Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, mai arăta DNA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.