Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea recuperării prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro dn dosarul lui Dan Voiculescu. Decizia instanţei poate fi însă contestată. Camelia Bogdan, judecător care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, consideră că suspendarea executării deciziei ”nu are vreo semnificaţie practică”. ”Suspendarea executării unei decizii definitive în materia spălării banilor este într-adevăr un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România”, susţine ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tribunalul Bucureşti a decis ca, în temeiul dispoziţiilor art. 460 alin.1 din Codul de procedură penală, să dispună suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr. 25497/3/2012**.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare. 

Potrivit deciziei penale nr. 888/A, Curtea de Apel Bucureşti ”apreciază că în mod just Tribunalul, având în vedere că din coroborarea mijloacelor de probă administrate în faza de urmărire penală şi în faza de judecată a rezultat că prin întreaga activitate infracţională inculpaţii au creat un prejudiciu total cauzat părţii civile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este de 60.482.515 euro, luând în considerare şi aspectul că SC G SA a plătit pentru valoarea pachetului de acţiuni achiziţionat suma de 104.730 euro, a admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scăzând din suma de 60.587.345 euro cu care Ministerul Agriculturii a precizat că se constituie parte civilă suma de 104.730 euro, plătită de SC G SA pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni. Totodată, în mod corect Tribunalul a apreciat că pe lângă prejudiciul efectiv cauzat părţii civile (damnum emergens) se impune şi acordarea beneficiului nerealizat (lucrum cessans) de la data săvârşirii faptei şi până la momentul constituirii de parte civilă (2003-2008)”.

”În mod corect Tribunalul i-a obligat în solidar cu ceilalţi inculpaţi pe moştenitorii inculpatului decedat, D G M, respectiv pe numiţii D M şi D C la plata echivalentului în lei a sumei de 60.482.615 Euro la cursul BNR din ziua efectuării plăţii către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, decesul per se neconstituind o cauza de înlăturare a caracterului solidar al reparării prejudiciului săvârşit prin fapta penală, consacrat de disp.art.1357 C. civ: cu ocazia punerii în executare a hotărârii civile se vor valorifica apărările acestora privind modalitatea de dobândire a moştenirii, care nu au însă niciun efect asupra calităţii lor procesuale în prezentul proces penal. Pe cale de consecinţă, şi în considerarea acestor motive, Curtea a respins, ca nefondate, în temeiul art. 421 pct. 1 lit. b) C.p.p. apelurile declarate în cauză de către apelanţii D M şi D C.”, se mai arată în decizie.

Camelia Bogdan, judecătorul care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, a declarat, pentru Epoch Times, că ”Faptul că se suspendă executarea nu are vreo semnificaţie practică, deoarece autorităţile române nu mai intenţionau oricum să mai recupereze vreun cent de la domnul Dan Voiculescu, deşi măsurile de siguranţă nu se prescriu”.

Ea a arătat că ”nici spălarea banilor cu caracter autonom derivând din delapidarea banilor fostei Securităţi prin Crescent, a cărui procură a rămas la domnul Dan Voiculescu până la condamnarea definitivă, nu se prescrie, deoarece spălarea are loc în formă continuă din 1990 până în prezent”.

”Suspendarea executării unei decizii definitive în materia spălării banilor este într-adevăr un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România, stat care doreşte şi ai cărui cetăţeni oneşti merită aderarea la OCDE. Mă bucur că DNA are un termen de contestare a suspendării măsurii, însă eu oricum nu voi ezita să solicit daune punitive în noul proces intentat la CEDO, la nivel internaţional evocându-se necesitatea unor remedii mai puternice pentru compensarea victimelor infracţiunilor de corupţie. Apărarea principiilor atatului de drept este imperativă deoarece nu există alt fundament pentru buna guvernare a României. Or, respectarea independenţei judecătorilor specializaţi în soluţionarea cauzelor de corupţie şi a hotărârilor definitive pronunţate de aceştia sunt condiţii sine qua non pentru ca România să se manifeste ca un stat de drept", a declarat Camelia Bogdan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.