Omul de Afaceri Ilie Carbulea, aflat în detenţie după ce a fost condamnat în luna iunie la cinci ani de închisoare în dosarul ASF – Carpatica, rămâne în închisoare după ce Tribunalul Alba a admis, luni, contestaţia procurorilor DNA împotriva sentinţei Judecătoriei Aiud cere decisese că poate fi eliberat condiţionat.
Instanţa a admis contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr.837/2017 a Judecătoriei Aiud.
„În consecinţă, Tribunalul Alba a desfiinţat sentinţa atacată şi a respins propunerea Comisiei de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Aiud privind liberarea condiţionată a inculpatului şi a stabilit că o nouă propunere se va putea face după data de 25.03.2018”, anunţă Tribunalul Alba.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tribunalul Alba a judecat, luni, contestaţia formulată de procurori în urma unei decizii date în 30 august de Judecătoria Aiud, care a admis la acea dată propunerea înaintată de Penitenciarul Aiud prin Comisia privind individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, privind liberarea condiţionată a omului de afaceri Ilie Carabulea. Judecătoria Aiud a dispus eliberarea condiţionată a lui Carabulea. Mandatul de executare a pedepsei închisorii în cazul său a fost emis în data de 28 iunie 2017, de Curtea de Apel Bucureşti.
Ilie Carabulea a susţinut, luni, în faţa magistraţilor că cere eliberarea din detenţie deoarece este foarte bolnav şi are nevoie de tratament medical adecvat.
Carbulea a spus că şi-a însuşit greşelile pe care le-a făcut şi doreşte să fie eliberat deoarece are hernie de disc şi necesită operaţie şi tratament medical.
În luna iunie a acestui an, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare în dosarul ASF-Carpatica.
Ilea Carabulea a fost achitat pentru infracţiunile de dare de mită, cumpărare de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, prin contopirea unor pedepse dispuse în acest dosar. De asemenea, i se vor interzice anumite drepturi, inclusiv acela de a ocupa vreo funcţie în cadrul unei societăţi comerciale, pentru cinci ani.
Instanţa a dispus în acest dosar achitarea fostului preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu.
Aceeaşi decizie, de achitare, a fost dispusă şi pentru Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, pentru Elena Rusu, Călin Georgel şi Ioan Opriş.
Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare, iar Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Ana Crudu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Dacian Vinereanu a primit 10 luni de închisoare cu suspendare.
Carpatica Asig a primit o amendă penală de 250.000 de lei pentru dare de mită, societatea fiind obligată să publice de zece ori hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală.
Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro. Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii. Gruparea respectivă ar fi fost sprijinită de Dan Radu Ruşanu, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, potrivit procurorilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.