Ministrul Justiţiei Tudorel Toder a declarat luni seară, referindu-se la criticile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans cu privire la legile justiţiei şi la situaţia statului de drept în România, că afirmaţiilor acestuia cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale. La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat că este dezamăgit de această atitudine şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, luni seară, că nu este "încântat" de postura în care s-a aflat România, spunând însă că acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni în contextul în care, ani la rând, disputele politice interne au fost "exportate" la Bruxelles. "Sigur că Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale care dovedesc fără putinţă de tăgadă că în România putem să discutăm despre orice în privinţa statului de drept, dar nu avem stat de drept", a mai spus Tăriceanu.
"Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă", a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.
Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.
În ceea ce priveşte legile justiţiei, a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.
Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.
"România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.
De asemenea, el a precizat că va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.
"Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.
Toader a mai anunţat că în 16,17,18 se va afla la lucrările Comisiei de la Veneţia, precizând că parte din recomandările acesteia au fost preluate în legislaţie, iar alte prevederi au fost validate de Curtea Constituţională.
Dragnea, despre afirmaţiile lui Timmermans: Sunt dezamăgit de această atitudine. Nu mi-am imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, referindu-se la afirmaţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans pe tema legilor justiţiei şi a sttului de drept şi la avertizarea acestui conform căreia Guvernul român ar putea fi adus în faţa instanţei, că este dezamăgit de această atitudine şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal.
"Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.
El a precizat că au fost trimise documente, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei.
Liviu Dragnea a comentat şi afirmaţiile lui Frans Timmermans despre referendumul pentru familie, conform cărora susţine valorile familiei, însă respinge homofobia şi nu doreşte ca aceste valori să fie folosite drept justificare pentru a stârni ura faţă de minorităţile sexuale.
"Nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria", a afirmat Dragnea.
Tăriceanu: Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat astăzi România
"Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat astăzi România, dar, din punctul meu de vedere, să nu ne mire că, după ani de zile în care am exportat disputele politice interne la Bruxelles, ne trezim în faţa unei astfel de situaţii. Pe de altă parte, sigur că Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale care dovedesc fără putinţă de tăgadă că în România putem să discutăm despre orice în privinţa statului de drept, dar nu avem stat de drept", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
El a afirmat că în dezbatere s-au folosit foarte multe generalităţi.
"Sigur că această dezbatere, în care s-au folosit foarte multe generalităţi, în care am asistat la luări de poziţie care dovedesc, aşa cum spunea şi ministrul Toader, şi o lipsă de informare, şi o lipsă de bună credinţă, va pregăti dezbaterea care va avea loc pe data de 3, dezbatere care în mod normal ar trebui să se încheie cu o rezoluţie, rezoluţie care ştim că a fost amânată pentru luna noiembrie. Sigur că între timp noi putem să facem anumite chestiuni (...) legile de organizarea a justiţiei nu au cum să afecteze lupta împotriva corupţiei, aşa cum s-a spus în această seară de către unii dintre intervenienţi, mulţi văd că se pricep în această problemă, puţini cunosc pe fond care este conţinutul reformelor care s-au făcut în România în această perioadă. Chiar şi aşa, putem să arătăm cum am arătat şi până acum, că avem deschiderea necesară la dialog, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Comisia de la Veneţia, să putem să discutăm care sunt observaţiile lor", a adăugat Tăriceanu.
El a spus că ar încadra aceste observaţii în două categorii distincte: chestiunile de natură mai degrabă tehnică şi cele de oportunitate politică.
"Chestiunile de natură tehnică ar fi de exemplu separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, şi aici cred că Comisia de la Veneţia, chiar dacă poate să facă anumite observaţii - nu ştiu dacă a făcut în această privinţă, dar ele nu pot fi considerate, aceste alegeri făcute de Parlament, ca fiind reprobabile sau care să pună sub semnul întrebării progresul în privinţa consolidării statului de drept, din contră. Sigur că sunt şi celelalte chestiuni, de natură politică: mecanismul, de exemplu, referitor la numirea procurorilor de rang înalt. Şi aici, ştiti foarte bine că aceste mecanisme depind de la ţară la ţară. Şi m-aş îndoi ca din partea Comisiei Europene sau Comisiei de la Veneţia să ni se poată impune o anumită soluţie în aceste chestiuni. Totul rămâne să existe o disponibilitate la dialog din partea Guvernului, din partea Parlamentului, pe care am arătat-o şi, evident, ar fi foarte mult de dorit să trecem de la enunţuri de tip general la chestiuni concrete, care să poată să fie remediate dacă într-adevăr pun în pericol justiţia din România, eu ştiu, sau alte elemente", a mai spus Tăriceanu.
În opinia sa, România "nu e o problemă în mod special", în prezent.
"După cum aţi văzut însă, în momentul în care s-a încercat ducerea discuţiei în planul statului de drept, cei care au răspuns, prim vicepreşedintele Comisiei a trecut imediat la subiectul corupţiei. Când s-a discutat despre corupţie şi părea să fie chestiunea oarecum clară, a intervenit problema referendumului pentru definirea familiei. Deci, aceste jocuri politice, dacă nu le vedem şi dacă nu constatăm activitatea celor care gestionează la nivelul Comisiei anumite instrumente, sigur că putem să rămânem dezamăgiţi, putem să considerăm că, eu ştiu, suntem nedreptăţiţi. Nu e o problemă în mod special România, cred, în acest moment", a afirmat preşedintele Senatului.
Potrivit acestuia, problema este că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, iar unii din parlamentarii care au participat la dezbateri vor să îşi facă campanie.
"Sunt multe agende individuale, sunt agendele unor partide, sunt agendele grupărilor care se fac în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European şi, mai ales, pentru configurarea politică de după Parlamentul European care influenţează această dezbatere şi sigur că, aş putea spune, România a căzut într-un moment prost din acest punct de vedere, mai ales că, în loc să facem o figură bună în perspectiva pregătirii preşedinţiei Consiliului European, noi suntem subiectul unei astfel de dezbateri care afectează, fără îndoială, imaginea României. Nu-mi rămâne, în final, decât să regret atitudinea unora dintre europarlamentarii români care, cu multă nonşalanţă, aş spune, pronunţă neadevăruri sau minciuni chiar în legătură cu situaţia din România, distorsionează realităţile şi acest lucru, sigur, numai pentru beneficiul lor personal, dar în dezavantajul ţării", a conchis Tăriceanu.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.
„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.