Comportamentul magistratului trebuie să fie impecabil, atât în activitatea profesională cât şi în viaţa privată, pentru că, în ziua de astăzi, un singur derapaj este suficient pentru a compromite o carieră şi a zdruncina încrederea în justiţie, le-a spus procurorilor preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, după prezentarea bilanţului Ministerului Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În ciuda tuturor dificultăţilor, comportamentul nostru profesional şi în viaţa privată trebuie să fie impecabil, pentru că, de multe ori, doar un singur derapaj este suficient pentru a compromite o carieră, dar şi pentru a zdruncina zdravăn încrederea în actul de justiţie. (...) Este evident, mai ales în ziua de astăzi, cât de mult contează imaginea şi cât de mult contează comportamentul nostru”, a declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele ICCJ a precizat că aproape în fiecare zi magistraţii trebuie să facă faţă provocărilor profesiei pe care şi-au ales-o.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cristina Tarcea a mai spus că multe persoane care se erijează în comentatori şi arbitri ai procurorilor nu cunosc faptul că aceştia au un rol nu numai în procesul penal, ci şi în procesul civil, legea împuternicindu-i să pornească orice acţiune civilă ori de câte ori este necesar pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor aflate sub interdicţie, ale dispăruţilor ori în orice alte cauze prevăzute de lege.

"Şi mai puţini cunosc faptul că procurorul, Ministerul Public are un rol deosebit şi propria însemnătate în ceea ce priveşte mecanismele de unificare a practicii judiciare. Şi asta se va întâmpla atât timp cât dispoziţiile Codului de procedură penală, dar şi dispoziţiile Codului de procedură civilă conferă procurorilor calitatea de a sesiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în scopul declanşării mecanismelor de unificare a practicii judiciare”, a mai spus preşedintele instanţei supreme, după prezentarea raportului de activitate pe 2016 al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele instanţei supreme a mai spus că o latură mai puţin cunoscută opiniei publice este aceea că, de cele mai multe ori, activitatea procurorilor presupune dăruire şi sacrificii în special în ceea ce priveşte viaţa personală.

"Eu, personal, n-am să uit niciodată Crăciunul petrecut fără tatăl meu, care, procuror fiind, a fost chemat să investigheze o crimă ce tocmai se produsese”, a precizat Cristina Tarcea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.