Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că a finalizat încă un dosar, al şaselea, deschis în cadrul amplei anchete care vizează fraudarea examenelor pentru obţinerea de permise de conducere la serviciul de resort din Suceava. 51 de inculpaţi, între care un poliţist, instructori auto şi administratori ai unor şcoli de şoferi au fost trimişi în judecată în acest dosar. Anterior, şi alte persoane, între care şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări Suceava, au fost deferite justiţiei în urma anchetei privind fraudarea examenelor auto.
DNA anunţă, luni că procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au finalizat al şaselea dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava.
În acest dosar, care vizează fraudarea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 51 de inculpaţi, între care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intermediari şi instructori ai şcolilor de şoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto, în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.
Poliţistul deferit justiţiei este Gabor Alexandru, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din Serviciul de Permise Suceava. El este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi de 66 de acte de luare de mită. Alături de el, în dosarul trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, au fost inculpate alte 50 de persoane fizice, între care administratori ai unor şcoli de şoferi şi instructori auto, acuzate de infracţiuni de complicitate la luare de mită, comise în formă simplă şi continuată.
„Începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpatul Gabor Alexandru ar fi aderat, împreună cu alţi agenţi examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul şef Obreja Radu-Ionuţ şi agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, ce avea ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere. Ca membru al grupului, inculpatul Gabor Alexandru, având în vedere calitatea sa de agent examinator, ar fi avut ca sarcină promovarea de către unii candidaţi a examenelor practice, prin crearea unor situaţii favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmărirea deficitară a modului de comportare, evaluarea nereală a comportamentului în trafic etc.). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii în situaţii de dificultate a candidaţilor şi creşterea punctajului obţinut de către aceştia, cu consecinţa directă a promovării examenului practic”; se arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii susţin că, în acest context, că în perioada 31 octombrie 2019 – 25 noiembrie 2020, poliţistul Gabor Alexandru, prin intermediul mai multor persoane, printre care şi o parte dintre ceilalţi inculpaţi cercetaţi în dosar, ar fi pretins şi primit de la un număr de 66 candidaţi, suma totală de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum şi o sumă de bani neprecizată sub aspectul cuantumului.
Anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unor sume de bani ce aparţin unui număr de 41 de inculpaţi, printre care şi Gabor Alexandru.
Anterior, în acest dosar, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi care au recunoscut că au comis infracţiuni de dare de mită şi complicitate la luare de mită, cei doi semnând, în faţa procurorilor şi în prezenţa avocaţilor lor, acorduri conform cărora primesc pedepse de doi ani închisoare cu suspendarea executării.
În cele cinci dosare trimise de DNA Suceava către instanţa de judecată, începând cu 15 februarie 2021, au fost inculpaţi printre alţii, fostul şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Obreja Radu Ionuţ, acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi dare de mită; ofiţerul de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava Mihail Martin, acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale), favorizarea făptuitorului, luare de mită şi acces ilegal la un sistem informatic; şeful Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava, colonelul Timu Florin, acuzat de luare de mită, în formă continuată, divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, în formă continuată, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată; şeful Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Suceava, Lucian George Daneliuc pentru comiterea infracţiunilor de, constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, agenţi de poliţie, examinatori, personal contractual din Serviciul Permise Suceava şi zeci de persoane fizice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.