Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a precizat că, după avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei, concluzia este una clară şi anume „Iohannis a ţinut morţiş să fie adoptate şi să promulge în grabă aceste legi pentru că ştia că sunt nişte legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiţie”.
„Comisia de la Veneţia a publicat în această seară raportul preliminar referitor la legile justiţiei împinse cu viteză de Predoiu şi Iohannis. Concluzia este clară: Iohannis a ţinut morţiş să fie adoptate şi să promulge în grabă aceste legi pentru că ştia că sunt nişte legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiţie, iar analiza Comisiei de la Veneţia, care urma să vină în câteva zile, va conţine critici importante. Aşa cum era de aşteptat, Comsia de la Veneţia a criticat graba cu care au fost adoptate legile în Parlament, faptul ca nu s-a ţinut cont de opiniile anterioare, a criticat dur procedura de numire a vicepreşedinţilor instanţelor şi a adjuncţilor şefilor de parchete, a criticat parţial şi procedura de numire a procurorilor de rang înalt chiar dacă a apreciat şi un progres faţă de legea în vigoare, a criticat durata mandatelor acestora, faptul că legile nu au refăcut competenţa DNA cu privire la infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi (cu alte cuvinte desfiinţarea SIIJ a fost de formă), a criticat ferm posibilitatea procurorilor de rang înalt, numiti politic, de a influenţa dosarele penale prin posibilitatea de infirmare a măsurilor şi soluţiilor procurorilor din subordine şi a făcut, în final, nişte recomandări clare, de care, bineînţeles Regimul Iohannis nu va ţine cont. De menţionat că însăşi Comisia de la Veneţia a precizat că a analizat doar câteva aspecte, fiind posibil ca problemele din aceste legi să fie mult mai multe”, a scris Stelian Ion, vineri pe Facebook.
Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că pentru şeful statului e important să creeze niste instrumente care să controleze justiţia decât să promoveze o legislaţie bună şi o justiţiei independentă.
„Pentru Ionannis e mai important să creeze nişte instrumente cu care să controleze justiţia decât să promoveze o legislaţie sănătoasă şi o justiţie independentă. Pe Iohannis îl putem înscrie deja în galeria celor mai toxici conducători pe care i-a avut România pentru că a avut în mâna sa oportunitatea de a reforma ţara şi de a-i da un impuls puternic spre viitor, însă a ales cale combinaţiilor (vezi afacerea BMV) care ne întoarce în timp în Epoca Năstase”, a conchis deputatul USR.
Comisia de la Veneţia a emis, vineri, Avizul de Urgenţă cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Comisia apreciază că, în ansamblu, legile par să meargă în direcţia cea bună, deşi în cadrul unui aviz de urgenţă nu se pot analiza toate aspectele.
Comisia apreciază faptul că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”, dar a formulat şi o serie de recomandări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.