Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că România îndeplineşte demult condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar a legea modificarea legilor justiţiei de intrarea în Schengen este doar un pretext „profund greşit”. Fostul ministru al Justiţiei a adăugat că aceste proiecte de lege trebuiau să vină în Parlament având deja avizul Comisiei de la Veneţia.
„E un reproş dur la adresa coaliţiei actuale, care înţelege să nesocotească nu doar regulamentele votate, dar propriile promisiuni făcute prin programul de guvernare. Acolo s-a promis că se va veni cu nişte legi, dar legile ar fi trebuit să fie trimise în Parlament însoţite de avizul Comisiei de la Veneţia, lucru încălcat flagrant de Guvern. (...) Necesitatea modificării legilor justiţiei e indiscutabilă, dar cum s-a întâmplat în 2017, când se invocau decizii ale CCR pentru mutilarea legilor justiţiei şi ale Codurilor penale, la fel se invocă şi acum. Se invocă o necesitate reală pentru a face paşi înapoi, în realitate. S-a spus că au durat aceste dezbateri timp de doi ani de zile. E adevărat, doi ani de zile de când avem puse în dezbatere proiectele legilor justiţiei. De aceea având în vedere această durată îndelugată în care s-au derulat procedurile este de neînţeles de ce în acest interval nu a fost solicitat totuşi avizul Comisiei de la Veneţia, aş spune că se ocoleşte acest demers, cu încăpăţânare din partea ministrului Justiţiei. Cum s-a ocolit şi la legea de desfiinţare a SIIJ şi am văzut ulterior de ce. Şi este de neînţeles de ce nu a existat o astfel de perioadă îndelugată pentru această etapă. Se doreşte ca dezbaterile parlamentare să fie comprimate foarte mult, pe o durată care să fie mai scurtă chiar de o lună de zile”, a afirmat Stelian Ion, marţi, la prima şedinţă a Comisiei speciale a Parlamentului privind modificarea legilor justiţiei.
El a adăugat că toată lumea îşi doreşte ca ţara noastră să intre în Schengen, însă este fals că de procesul legislativ al modificării legilor justiţiei depinde această aderare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Bineînţeles că ne dorim cu toţii intrarea în Schengen, dar să fie foarte clar pentru toată lumea, condiţiile pentru intrarea în Schengen le îndeplin demult şi eforturile diplomatice ale tuturor trebuie şi trebuiau să fie mai puternice în trecut astfel încât lucrul acesta să se fi împlinit. A lega legile justiţiei de intrarea în Schegen şi a grăbi acest proces legislativ sub acest pretext, cred că este profund greşit”, a completat Ion.
Reacţia vine în contextul în care ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, la aceeaşi dezbatere, că aceste trei proiecte au fost începute în anul 2020 un proces „rămas ulterior nefinalizat, un lucru neterminat, şi această împrejurare era inacceptabilă pentru un guvern funcţional”. El a adăugat că aceste legi reprezintă un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), al PNRR şi de care depinde implicit şi aderarea României la Spaţiul Schengen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...