Sorin Ovidiu Vîntu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova din Capitală, după condamnarea la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul delapidării Petromservice, iar Liviu Luca va executa pedeapsa de şase ani de închisoare la Penitenciarul Mărgineni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Poliţiştii ilfoveni l-au ridicat pe Sorin Ovidiu Vîntu de la locuinţa sa din Corbeanca, după ce au primit mandatul de executare a pedepsei, apoi l-au dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină, după care se va stabili definitiv unitatea de detenţie în care va executa pedeapsa, au declarat pentru News.ro surse din Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor.

La Penitenciarul Rahova au mai fost încarceraţi Bogdan Negrutzi şi Ioan Bohâlţeanu, ambii având de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Poliţiştii de la IPJ Prahova l-au dus pe Liviu Luca la Penitenciarul Mărgineni, din judeţul Dâmboviţa, după ce acesta s-a predat, la scurt timp după decizia de condamnare.

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale din IPJ Prahova au pus în aplicare şi mandatul de executare a pedepsei pe numele lui Mihai Sorin, unul dintre apropiaţii lui Liviu Luca, condamnat la trei ani de închisoare, acesta fiind încarcerat tot la Penitenciarul Mărgineni.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitive, vineri, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la şase ani şi două luni de închisoare, pe Liviu Luca şi Gheorghe Şupeală, fost director al Petromservice, la câte şase ani, pe Octavian Ţurcan la cinci ani şi şase luni, pe Bogdan Negrutzi şi Ioan Bohâlţeanu la câte patru ani, pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al companiei, şi pe Graziano Rino Raichovich la câte trei ani şi şase luni, iar pe Sorin Mihai la trei ani, toţi având pedepse cu executare.

Mihai Viorel Rîmboacă a primit o pedeapsă de un an şi şase luni, iar Daniela Braşoveanu a fost condamnată la un an de închisoare, ambele pedepse fiind suspendate.

Pe latură civilă, toţii inculpaţii trebuie să plătească 36 de milioane de euro către PSV Company, fosta Petromservice.

Procurorii au arătat că, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35 la sută din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd, înmatriculată în Cipru, la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii au mai arătat că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care ar fi finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

În 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu mai are trei condamnări, două definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, şi una în fond, contestată de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri era eliberat condiţionat din penitenciar din 19 noiembrie 2014.

În dosarul devalizării FNI, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 9 februarie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, Vîntu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judecă din aprilie 2015, următorul termen fiind stabilit în 14 septembrie, când omul de afaceri ar trebui să fie audiat.

Liviu Luca mai este judecat, din iunie 2015, într-un dosar în care procurorii DIICOT Ploieşti îl acuză de instigare la delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional, în care sunt acuzaţi şi foşti şefi din Petromservice, prejudiciul produs fiind de aproximativ 15 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005 - 2009,  Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Zizi Anagnastopol, director economic al firmei PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) la data faptei, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, foşti directori generali, Gheorghe Stan, director economic al firmei Edilconst SA şi Radu Florea, director general al societăţii, urmărind să obţină fonduri materiale din patrimoniul PSV Company, care au fost folosite pentru construirea “Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în beneficiul lui Luca.

Liviu Luca a putut comite faptele de care este acuzat pentru că el controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, precum şi SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al SC PSV Company SA, spun procurorii DIICOT. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.