Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al PNL privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. Iniţiativa legislativă este în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat că acesta va fi „un instrument util”, care va avea predominant un rol preventiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Astăzi ştiu că facem o treabă bună! Votăm un instrument bun al statului român pentru combaterea traficului de droguri: înfiinţarea unui Registru pentru Traficanţii de Droguri. Este un instrument util, cu rol predominant preventiv. În acest registru, vor fi înscrişi toţi aceia care au comis infracţiuni legate de traficul de droguri, dar şi cei care au efectuat fără drept operaţiuni cu substanţe psihoactive.Concret, aceste persoane vor fi obligate să anunţe poliţia referitor la locaţia lor. Adică, dacă îşi mută domiciliu, dacă se deplasează în altă localitate pentru mai mult de 7 zile. Vor trebui să dea detalii şi cu privire la locul lor de muncă, despre locurile frecventate, despre persoanele cu care intră în contact. Iar asta periodic, o dată la 3 luni”, a declarat Alina Gorghiu, în plenul Senatului.

Ea a adăugat că imediat mulţi traficanţi de droguri recidivează şi, în prezent, din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale, fiind un procent de 85,86%.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Trebuie să ştim aceste informaţii. Şi vă dau un exemplu de ce. După ce iese din închisoare, traficantul de droguri se duce două săptămâni la Cluj, întâmplător în acelaşi timp cu festivalul Untold. Poliţia trebuie să ştie că această persoană este acolo şi că există riscul să vândă droguri. Şi cu asta ajută acest Registru. Ştim deja că mulţi traficanţi de droguri recidivează. În prezent, din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale (85,86%). Asta ne arată cât de mare este gradul de repetabilitate. Şi cât de multă nevoie e de măsuri de prevenţie”, a mai spus Gorghiu.

„Problema drogurilor nu este numai la nivel naţional”, a continuat ministra Justiţiei.

„Este o prioritate pentru Uniunea Europeană, pentru comunitatea euro-atlantică; este un pericol internaţional. Iar traficul de droguri are un puternic caracter transfrontalier. Pentru o combatere optimă este necesară şi o colaborare solidă între state şi adaptarea sistemului judiciar la era digitală. Tocmai de aceea, pentru a reuşi in această luptă, este nevoie de un efort conjugat. Avem nevoie de acest registru! Avem nevoie de acest mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera drogurilor şi a substanţelor psihoactive”, a conchis Alina Gorghiu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.