În motivarea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la existenţa unui conflict între puterea judecătorească şi cea executivă, preşedintele CSM Mariana Ghena solicită ca ordonanţa prin care au fost modificate Codul penal şi Codul pe procedura penală să nu producă niciun efect juridic.
Şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată în motivarea transmisă Curţii Constituţionale că "deşi dezincriminarea sau incriminarea unei fapte ţin de politica penală a statului, calea prin care aceasta se realizează trebuie să fie conformă cu exigenţele Legii fundamentale”.
Ghena atrage atenţia că modificarea dispoziţiilor din Codul penal şi Codul de procedura penală pe calea ordonanţtei de urgenţă "atrage o serie de consecinţe pentru activitatea instanţelor judecătoreşti, în special legate de momentul intrării în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şefa CSM mai arată în motivarea trimisă Curţii Constituţionale că modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu presupun ca judecătorul delegat să analizeze într-un termen extrem de scurt "dacă se impune sau nu sesizarea instanţei competente, în cauzele judecate definitiv, pentru stabilirea incidenţei articolului din Codul penal referitoare la aplicarea legii penale de dezincriminare ori articolul referitor la aplicarea legii mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”.
"Un remediu efectiv pentru restabilirea ordinii constituţionale referitoare la competenţele autorităţilor publice în materia legiferării îl constituie lipsirea actului normativ adoptat de Guvernul României, cu depăşirea competenţelor normative prevăzute de Legea Fundamentală, de orice efect juridic, ca act care nu poate genera, modifica sau stinge raporturi juridice conform intenţiei autorului", mai susţine Mariana Ghena.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a propus suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului cu iniţiativa de sesizare a Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, solicitarea fiind admisă de membrii plenului.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat miercuri şedinţa CSM, a propus sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG vizând justiţia.
Şeful statului a arătat că, în opinia sa,”conflictul instituţional este evident”.
"Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz", a spus Iohannis.
Şeful statului a afirmat că CCR "are libertatea să decidă" asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ.
Preşedintele nu a vrut să comenteze dacă OUG este dată "cu dedicaţie", dar a precizat că modul în care a fost adoptată riscă să pună sub îndoială statul de drept.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...