Un fost şef din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş a fost trimis în judecată, fiind suspectat că, timp de şapte ani, a pretins şi primit de zeci de ori mită pentru a introduce în sistemele informatice încadrarea în grad de handicap a unor persoane care nu aveau probleme de vedere, dar care erau declarate ca având certificat de handicap vizual. Sumele cerute de la o singură persoană ajungeau şi la 2600 de euro. În plus, el primea o cotă-parte din beneficiile falşilor handicapaţi. Persoanele pe care le-a declarat ca având dizabilităţi au obţinut pe nedrept de la buget sume totale de peste 3 milioane de lei, el introducând în baza de date inclusiv persoane din alte judeţe, care şi-au făcut mutaţie în Timiş pentru a avea beneficiile financiare ale celor cu dizabilităţi. Printre ei se numără angajaţi în instituţii publice, persoane care nu au muncit niciodată şi oameni care puteau conduce maşini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, care l-au trimis în judecată pe Lihor-Laza Laszlo Andras, în acuză pe acesta de 21 de acte materiale de luare de mită în formă continuată, 113 acte materiale de fraudă informatică în formă continuată, şi tot de 113 fapte de fals informatic în formă continuată, acţiuni comise în calitate de şef serviciu în cadrul DGASPC Timiş.
„În perioada 2013 - 2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiş, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro şi 20.100 lei, pentru a efectua formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap vizual, în condiţiile în care persoanele respective nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi. Pe lângă mita solicitată şi remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizaţii” (în aceeaşi modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei şi/sau produse alimentare”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Anchetatorii susţin că funcţionarul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş, pentru un număr total de 45 de persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate şi date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, „creând în acest mod situaţii necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap şi necesită plata sub formă de prestaţii sociale cât şi alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.)”.
„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş. Acele documente fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei. Precizăm că, o mare parte din falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice şi nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere auto şi circulă pe drumurile publice”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.
Pe lângă fostul funcţionar, în acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 12 persoane, dintre care una în stare de detenţie, inculpate pentru infracţiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.
Pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariţii Sociale prin Consiliul Judetean Timiş şi DGASPC Timiş, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.
În perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 15 inculpaţi care „au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere”, menţionează DNA.
Lihor-Laza Laszlo Andras a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare. 
Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obţinut în condiţii similare pensie de handicap vizual pe nedrept.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Timiş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.