Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră că nu se justifică urgenţa adoptării unor modificări la codurile penal şi de procedură penală. Secţia subliniază că "adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără o consultare efectivă a magistraţilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor".
În contextul discuţiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal şi de procedură penală, Secţia pentru procurori a CSM apreciază că, în acest moment, nu se justifică urgenţa adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat.
"Secţia subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără o consultare efectivă a magistraţilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni şi asupra previzibilităţii normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetăţenii", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Secţia pentru procurori.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Secţia pentru procurori a CSM solicită continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal şi de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar.
Şi DNA a criticat, miercuri, unele dintre noile modificări la legislaţia penală propuse de Ministerul Justiţiei, precizând că, dacă ar intra în vigoare, acestea ar afecta în mod substanţial activitatea de urmărire penală şi implicit capacitatea de a trage la răspundere pe cei care au săvârşit fapte penale. DNA a menţionat că, prin adoptarea OUG pentru contestaţia în anulare, ar putea fi rejudecate 42 de cauze cu 335 de inculpaţi.
Într-un comunicat, DNA şi-a exprimat punctul de vedere asupra celor mai recente propuneri de modificare a legislaţiei penale (Codul Penal, Codul de procedură penală, Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, proiectul de act normativ privind contestaţia în anulare). Aceste propuneri au fost formulate de Ministerul Justiţiei, fiind transmise participanţilor la o discuţie la care a luat parte şi un reprezentant al DNA, în 22 martie.
DNA a prezentat "modificările care, dacă ar intra în vigoare, ar afecta în mod substanţial activitatea de urmărire penala şi implicit capacitatea de a trage la răspundere penală a celor care au săvârşit fapte penale".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.