Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) critică afirmaţiile de luni ale ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, spunând că o astfel de abordare poate afecta încrederea societăţii în actul de justiţie, mai ales în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră. Hans Klemm le-a vorbit luni studenţilor de la Facultatea de Drept despre importanţa studiului şi a integrităţii şi a punctat faptul că progresul făcut de sistemul juridic din România este în pericol, deoarece recentele schimbările ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile privind activitatea Inspecţiei Judiciare, instituţie importantă în configuraţia autorităţii judecătoreşti, care se bucură de autonomie şi independenţă operaţională, precum şi faţă de unele aprecieri inoportune şi selective în legătură cu conduita magistraţilor. O astfel de abordare poate fi de natură a afecta  încrederea societăţii în actul de justiţie, cu precădere în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră, a căror activitate se desfăşoară exclusiv în temeiul legii”, transmite Secţia pentru judecători a CSM.

Magistraţii subliniază nevoia unei atitudini echilibrate şi responsabile, care să consolideze încrederea oamenilor în justiţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Secţia pentru judecători reafirmă, pe această cale, ataşamentul la valorile unei cooperări internaţionale loiale şi subliniază, astfel cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”, mai spune CSM.

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut luni un discurs, la ceremonia de deschidere a anului universitar la Facultatea de Drept, în care a vorbit studenţilor despre importanţa studiului şi a integrităţii şi în care a punctat faptul că progresul făcut de sistemul juridic din România este în pericol, deoarece recentele schimbările ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000.

"Sistemul juridic din România, construit cu mare efort, timp de două decenii, de avocaţii de dinaintea voastră, ar putea fi demontat în mai puţin de un an. Mă adresez mai ales acelora dintre voi care vor să devină magistraţi”, a afirmat el.

Hans Klemm a amintit de protestul magistraţilor de anul trecut privind propunerile de modificărare a legilor justiţiei şi a subliniat: „Continuă să se acumuleze dovezile că magistraţii sunt din ce în ce mai vizaţi politic şi în mass-media pentru hotărâri judecătoreşti şi opinii publice despre care liderii politici consideră că le pun în pericol interesele personale sau le contestă agenda legislativă. Mai ales activitatea Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate este greu de înţeles în orice alt context decât acela că a devenit subiect al manipulării politice".

"Aceste schimbări cumulate ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000, când justiţia din România era afectată de corupţie şi influenţa politică. Progresul făcut de sistemul de justiţie românesc este ameninţat, de asemenea, de amendamentele aduse Codului penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară”, a mai declarat el.

Despre Parlamentul României, el a spus că „s-a închis şi a ignorat a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al GRECO (Group of States Against Corruption)”.

Cât priveşte justiţia din ţara noastră, există speranţe, a mai spus Klemm. „Sistemul va fi decis de o nouă generaţie de legislatori, iar unii dintre aceştia se află aici azi. Întrebarea este: veţi avea pornirea şi curajul să îmbunătăţiţi sistemul juridic al ţării voastre? Acest lucru nu va putea fi făcut fără să vă coste personal. Va fi mereu mai uşor să vă supuneţi celor de la putere decât să acţionaţi cu integritate şi curaj”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.