Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în următoarea şedinţă, programată pentru joi, ”măsuri urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului”.
Secţia pentru judecători a CSM are programată următoarea şedinţă pentru ziua de joi, 3 noiembrie, de la ora 10.00.
Primul punct al ordinii de zi vizează ”măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prima dintre aceste măsuri este ”abilitarea preşedintelui de instanţă de a dispune, în funcţie de deficitul concret de resurse umane, măsurile adecvate privind alocarea termenelor de judecată, astfel încât judecătorul/completul de judecată să-şi poată exercita atribuţiile la standarde de calitate corespunzătoare unui act de justiţie în folosul cetăţeanului”.
”2. Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete să fie împărţite tuturor judecătorilor, care exercită efectiv funcţia la acea instanţă. 3. Reiterarea solicitărilor adresate Ministerului Justiţiei, în vederea rezolvării cât mai grabnice a deficitului constant de resurse”, sunt alte două măsuri care vor fi discutaten de cătr ejudecătorii din CSM.
Aceştia vor face, de asemenea, o solicitare ”fermă celorlalte puteri ca orice demers normativ care afectează independenţa judecătorului să fie realizat cu echilibru şi precauţie, cu respectarea cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată afectarea şi mai gravă a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”.
Senatul a adoptat, în 17 septembrie, în calitate de for decizional, cele trei legi din pachetul intitulat ”Legile Justiţiei”.
USR, Forţa Dreptei, dar şi avoicatul poporului au contestat la CCR aceste documente, iar judecătorii constituţionali le vor dezbate înn 9 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.