Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune că îşi păstrează părerea conform căreia Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar trebui desfiinţată, ea aducând ca argumente faptul că SIIJ are o încărcătură mare de dosare şi un număr mic de procurori, nu poate instrumenta cauze care sunt mari consumatoare de resurse şi "pune omul pe drumuri” pentru audieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Categoric că am aceeaşi opinie, opinia exprimată anul trecut, atunci când eram purtător de cuvânt ad hoc al asociaţiei în care activam. Nu a fost una de dragul discuţiei, ci întemeiată încă din anul 2017, când domnul ministru Toader a produs celebrele slide-uri, dar în spatele cărora nu vedeam o justificare reală”, a afirmat Gabriela Scutea, într-un interviu acordat vineri Digi 24.
 
Ea a adus ca argumente în favoarea desfiinţării SIIJ faptul că acest parchet are peste 1.400 de dosare, pe care trebuie să le instrumenteze un număr mic de procurori, în condiţiile în care "nu sunt doritori” care să lucreze acolo.
 
"Ce putem să spunem cetăţeanului care face o plângere pentru abuz în serviciu sau pentru orice altă infracţiune împotriva unui magistrat? Aşteptaţi până când se vor completa posturile de la această secţie? Putem să le spunem că sunt dosare multe şi va veni şi rândul dosarului dumnealui? Că termenul de prescripţie curge în cauze, termenul de prescripţie nu trebuie să-l privim static, raportat numai la faza în care dosarul este la procuror, acesta trebuie să permită în condiţiile legii ca persoana să îşi caute dreptatea în faţa unei instanţe judecătoreşti. Prin urmare, raportarea noastră este una în sensul în care SIIJ nu are o fundamentare sustenabilă. Această secţie, spus în termeni comuni, pune omul pe drumuri să vină de la Oradea până la Bucureşti pentru audiere”, a susţinut procurorul general.
 
În plus, Gabriela Scutea a spus că SIIJ nu pate instrumenta dosare care sunt mari consumatoare de resurse, pentru că nu se pot face delegări la această unitate de parchet.
 
"SIIJ nu are resursele în acest moment pe care le poate antrena DNA, dar pe care le antrenau şi Parchetele de pe lângă Curţile de Apel în legătură cu alte categorii de fapte decât cele de competenţa DNA, ca să facă faţă unor activităţi fie flagrante, fie foarte, foarte consumatoare de resurse şi noi nu putem să-i ajutăm pentru că este o procedură specială de numire în cadrul acestei secţii”, a mai spus Scutea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.