Şase participanţi la protestul de luni, din Piaţa Victoriei, în timpul căruia au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, s-au ales cu sesizări penale. De asemenea, au fost date, în total, 17 amenzi în valoare de 26.000 de lei şi se continuă verificările pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au provocat forţele de ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jandarmeria Română informează, vineri, că până la ora actuală, au fost întocmite şase acte de sesizare a organelor de urmărire penală, cu şase autori, în cazul protestelor violente care au avut loc luni în Piaţa Victoriei, sun acuzaţiile de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi instigare publică.

Potrivit sursei citate, au mai fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 20.000 de lei, în total, fiind date 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 26.000 de lei.

„În acest context, recomandăm tuturor cetăţenilor să se dezică de orice comportament ilegal şi să indice jandarmilor prezenţi orice persoană care instigă la violenţă şi la alte încălcări ale legii, întrucât instigarea publică reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au provocat forţele de ordine, au exercitat presiuni asupra dispozitivului de jandarmi şi au incitat la violenţă, încălcând cadrul legal în vigoare”, mai informează Jandarmeria Română.

Sursa citată subliniază că manifestaţia de luni, din Piaţa Victoriei, „nu a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, astfel că aceasta s-a desfăşurat „în afara cadrului legal în vigoare, ceea ce este regretabil în actualul context internaţional de securitate”.

Doi participanţi la protestul de luni, din Piaţa Victoriei, unde au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, au fost reţinuţi în ziua următoare pentru ultraj distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Unul dintre reţinuţi este cetăţean polonez. Marţi după-amiază, magistraţii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a românului acuzat de ultraj.

Poliţia Capitalei anunţa, marţi, că, în urma verificării autoturismului deţinut de cetăţeanul polonez, au fost găsite mai multe bunuri şi obiecte, cum ar fi: un topor, mai multe obiecte balistice, steaguri cu diferite simboluri, mai multe tuburi cartuş, acte, numere de înmatriculare, chei de autoturisme, precum şi mai multe dispozitive de stocare.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Simpatizanţi ai lui Călin Georgescu s-au îmbrâncit cu jandarmii, luni după-amiază, în Piaţa Victoriei, rupând cordoanele forţelor de ordine şi îndepărtând gardurile montate de către acestea. Protestul din faţa Guvernului a fost ilegal, traficul rutier în zonă fiind blocat. Jandarmii au încercat, fără succes, să dialogheze cu protestatarii.

Busculada s-a creat chiar în timpul în care Klaus Iohannis îşi anunţa demisia din funcţia de preşedinte al României. Şase persoane au fost scoase din mulţime, în timp ce un alt bărbat a fost prins când tăia cu un cuţit legăturile dintre gardurile de protecţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.