Scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu întreabă, în contextul respingerii scriitorului Mircea Cărtărescu de către Academia Română, de ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o instituţie ”condusă de un istoric care (...) crede că îţi slujeşti ţara transformând istoria în mitologie? Care perpetuează acea versiune a istoriei menită să blocheze orice reformă a predării ei în şcolile româneşti?”. ”N-ar fi mai bine să desfiinţăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei trecute şi prezente şi să facem în loc una nouă ca apa neîncepută?”, adaugă el.
Gabriel Liiceanu a declarat, pentru SpotMedia.ro că simte nevoia de a pune întrebări în contextul scandalului izbucnit după ce scriitorul Mircea Cărtărescu a fost respins, prin vot, de către Academia Română.
”De ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o Academie condusă de un istoric care, pe urmele naţionalismului kitsch ceauşist, crede că îţi slujeşti ţara transformând istoria în mitologie? Care perpetuează acea versiune a istoriei menită să blocheze orice reformă a predării ei în şcolile româneşti? Care crede că discutarea în licee a grozăviilor secolului 20, comunismul şi holocaustul, echivalează cu «expediente şi cârpeli»?”, a arătat Liiceanu.
El s-a întrebat de ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o Academie care ”aniversează cu surle şi trâmbiţe, în plenul ei, centenarul naşterii celui mai activ agent de influenţă al Securităţii în diasporă vreme de 25 de ani – Constantin Bălăceanu-Stolnici –, la doar două luni după centenarul naşterii Monicăi Lovinescu?”.
”(....) De ce, aşadar, să vrei să intri într-un asemenea loc din care, aflându-te şi văzând ce se întâmplă, firesc ar fi să vrei să ieşi? A fi membru al Academiei, în actuala ei configuraţie, nu este oare o simplă cocardă nedemnă? De ce să vrei să faci parte dintr-o Academie care, absorbindu-te, te dezonorează în loc să te onoreze? Şi cum se face, te întrebi iarăşi, că, de 35 de ani, nimeni nu şi-a dat demisia din această Academie? N-ar fi mai bine să desfiinţăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei trecute şi prezente şi să facem în loc una nouă ca apa neîncepută?”, a conchis Gabriel Liiceanu.
Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române, deşi secţia de Filologie a forului îl propusese cu unanimitate de voturi. Rodica Zafiu, preşedinte interimar al secţiei de Filologie a Academiei Române, a declarat pentru Edupedu: „Trebuia să ia 74 de voturi ca să aibă două treimi din numărul votanţilor şi a obţinut numai 73. Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susţinut cu multă căldură de secţie”.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21934503&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.