Scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu întreabă, în contextul respingerii scriitorului Mircea Cărtărescu de către Academia Română, de ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o instituţie ”condusă de un istoric care (...) crede că îţi slujeşti ţara transformând istoria în mitologie? Care perpetuează acea versiune a istoriei menită să blocheze orice reformă a predării ei în şcolile româneşti?”. ”N-ar fi mai bine să desfiinţăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei trecute şi prezente şi să facem în loc una nouă ca apa neîncepută?”, adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gabriel Liiceanu a declarat, pentru SpotMedia.ro că simte nevoia de a pune întrebări în contextul scandalului izbucnit după ce scriitorul Mircea Cărtărescu a fost respins, prin vot, de către Academia Română.

”De ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o Academie condusă de un istoric care, pe urmele naţionalismului kitsch ceauşist, crede că îţi slujeşti ţara transformând istoria în mitologie? Care perpetuează acea versiune a istoriei menită să blocheze orice reformă a predării ei în şcolile româneşti? Care crede că discutarea în licee a grozăviilor secolului 20, comunismul şi holocaustul, echivalează cu «expediente şi cârpeli»?”, a arătat Liiceanu.

El s-a întrebat de ce ar vrea cineva să facă parte dintr-o Academie care ”aniversează cu surle şi trâmbiţe, în plenul ei, centenarul naşterii celui mai activ agent de influenţă al Securităţii în diasporă vreme de 25 de ani – Constantin Bălăceanu-Stolnici –, la doar două luni după centenarul naşterii Monicăi Lovinescu?”.

”(....) De ce, aşadar, să vrei să intri într-un asemenea loc din care, aflându-te şi văzând ce se întâmplă, firesc ar fi să vrei să ieşi? A fi membru al Academiei, în actuala ei configuraţie, nu este oare o simplă cocardă nedemnă? De ce să vrei să faci parte dintr-o Academie care, absorbindu-te, te dezonorează în loc să te onoreze? Şi cum se face, te întrebi iarăşi, că, de 35 de ani, nimeni nu şi-a dat demisia din această Academie? N-ar fi mai bine să desfiinţăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei trecute şi prezente şi să facem în loc una nouă ca apa neîncepută?”, a conchis Gabriel Liiceanu.

Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române, deşi secţia de Filologie a forului îl propusese cu unanimitate de voturi. Rodica Zafiu, preşedinte interimar al secţiei de Filologie a Academiei Române, a declarat pentru Edupedu: „Trebuia să ia 74 de voturi ca să aibă două treimi din numărul votanţilor şi a obţinut numai 73. Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susţinut cu multă căldură de secţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.