Şapte persoane au fost trimise în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru obţinerea ilegală de fonduri europene. Pe baza unor documente ori declaraţii false, inculpaţii au obţinut fonduri nerambursabile în valoare de de 2.557.080 lei, bani decontaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul DNA - Serviciului Teritorial Craiova au trimis Tribunalului Dolj dosarul în care, în anul 2008, craioveanul Daniel Cojocăreanu, în calitate de administrator al SC Motoare Electrice SRL, a iniţiat un grup infracţional organizat, în scopul dobândirii ilegale a fondurilor europene nerambursabile.

“În cursul anului 2008, în contextul implementării a patru proiecte finanţate din fonduri europene, inculpatul Cojocăreanu Daniel a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi inculpaţii Grădinaru Florin, Stoica Liviu Bogdan şi Petrescu Virgil, angajaţi la societăţile administrate de primul, grup al cărui unic scop a fost dobândirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile. Concret, aceştia, beneficiind şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, au depus la autoritatea contractantă mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în urma cărora au primit fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.557.080 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal”, se arată într-un comunicat de presă al DNA – Structura Centrală.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform anchetatorilor, pentru a justifica sumele de bani solicitate pentru rambursare, inculpaţii au efectuat tranzacţii succesive prin intermediul unor societăţi interpuse, proceduri de achiziţii derulate doar scriptic, ei urmărind creşterea artificială a valorii unor utilaje. Acestea erau second-hand, fiind în proprietatea unor societăţi controlate de Daniel Cojocăreanu.

Trei ani mai târziu, inculpatul Florin Grădinaru, fiind administratorul unei alte societăţi controlate de liderul grupului infracţional organizat Daniel Cojocăreanu, a depus la Autoritatea contractantă o cerere de rambursare. El dorea să achiziţioneze un imobil, terenul aferent, dar şi diverse echipamente.

Solicitarea acestuia nu a fost aprobată, existând suspiciuni asupra documentelor ce au stat la baza solicitării, reprezentanţii Autorităţii contractante având suspiciuni că acestea au fost falsificate. În timpul cercetărilor, procurorii au dispus punerea sechestrului  pe mai multe bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Vasile Cioroiu, Marius Dorin Munteanu, Virgil Sorin Popan, Dorobanţu Gheorghe Radu, Liviu Bogdan Stoica şi Daniel Cojocăreanu. Acesta din urmă este acuzat de comiterea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, -instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Celalţi inculpaţi au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru complicitate la comiterea infracţiunilor comise de Daniel Cojocăreanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.