O parte din terenul pentru care Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 şi lider al UNPR, a fost reţinut de procurorii anticorupţie aparţine în prezent familiei generalului Gabriel Oprea, conform unei investigaţii realizate de RISE Project şi de Centrul de Investigaţii Media (CIM).
Pe terenul de o mie de metri pătraţi, aflat pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă a fostului tenisman Dinu Pescariu, familia Oprea îşi construieşte un hotel cu trei niveluri la subsol, parter şi şase etaje.
Din documentele obţinute de RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media, terenul ajuns la familia Oprea este o bucată dintr-un lot mai mare. În 2007, o suprafaţă de peste un hectar a fost retrocedată de primăria condusă de Niculai Onţanu unei persoane cu numele de Tudor Ioan Ionescu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La doar o lună după retrocedare, acesta i-a dat avocatei Loredana Radu, şi ea reţinută odată cu Onţanu, o mie de metri pătraţi din lot printr-un contract descris de procurorii DNA drept fictiv.
La rândul ei, Loredana Radu – avocata lui Victor Ponta şi nepoata lui Gabriel Oprea – l-a vândut apoi soţilor Gabriel şi Sanda Oprea. În fine, aceştia l-au donat fiicei lor, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie.
Tiparul nu este unic. Mai multe achiziţii imobiliare ale familiei Oprea au fost făcute prin interpunerea Loredanei Radu, susţin jurnaliştii de la Rise Project şi de la CIM.
Ancheta integrală şi documentele pe baza cărora a fost realizată - https://www.investigatiimedia.ro/toti-oamenii-generalului-episodul-ii-tandemul-oprea-ontanu-retrocedarea-penala-si-hotelul-secret/
Neculai Onţanu a fost reţinut miercuri pentru 24 de ore fiind acuzat că Onţanu este acuzat că a primit mită un teren de 1.500 de metri pătraţi de pe strada Barbu Văcărescu, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea ai multor terenuri din sectorul 2 ce totalizau 83.500 mp.
El ar fi primit terenul cu ajutorul Loredanei Radu şi al unei alte persoane, care au cumpărat respectiva suprafaţă prin contracte fictive sub preţul minim.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Onţanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.
După emiterea titlului de proprietate, Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către Loredana Claudia Radu şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil.
Pe 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, cele două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 1.000 de metri pătraţi Loredanei Radu şi asupra restului de 500 de metri pătraţi, celeilalte persoane.
Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).
În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro).
Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.
În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia, mai spun procurorii.
Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...