Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că are susţinerea Guvernului ca Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) să devină funcţională în luna decembrie, dar mai este necesară voinţa oficialilor de a confisca bunurile şi banii obţinuţi în urma săvârşirii de infracţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Avem o agenţie care a putut organiza această platformă Pan-Europeană la Bucureşti, o agenţie care este recunoscută de către egalii săi în Europa. Trebuie spus că nu toate statele europene au o asemenea agenţie, aşa că eu sunt foarte optimistă. Vă asigur că nu sunt motive să ne îngrijorăm nici în legatură cu sediul, nici cu personalul agenţiei. Eu cred că dacă premierul României, care a fost în deschiderea acestui eveniment, şi eu ca ministru am spus că este important să redăm societăţii ceea ce s-a furat societăţii, cred că acesta este un mesaj important. Şi cred că, odată cu transpunerea completă a directivei europene, avem şi cadrul legal şi cel instituţional, rămâne să mai avem voinţa de a confisca cu adevărat, de a face uz de ceea ce ne dă deja legea şi de a confisca produsele infracţiunii”, a spus ministrul Justiţiei, la Conferinţa Pan-Europeană a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor.

Directorul general al ANABI, Cornel Călinescu, a declarat că instituţia are deja solicitări din partea magistraţilor de vânzare, înainte de finalizarea proceselor penale, a unor bunuri obţinute din infracţiuni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“În momentul de faţă, avem cereri primite de la procurori şi de la judecători, şi le soluţionăm prin intermediul ANAF. Ţinta este ca, la sfârşitul acestui an, să putem să facem acest lucru pe cont propriu. Avem sub zece astfel de cereri, sunt modelele clasice, autovehicule, tiruri, nimic deosebit. Este însă o ocazie pentru noi de a ne face temele şi de a identifica cele mai bune forme de valorificare în termen foarte scurt şi la un preţ bun. Magistraţii, în cele zece cazuri, ne-au cerut valorificarea anticipată a bunurilor, înainte de rămânerea definitivă a hotărârii”, a spus Cornel Călinescu.

Şeful ANABI a precizat că în aceste zile sunt angajaţi funcţionarii publici care vor lucra în agenţie.

“Până pe 27 decembrie, această agenţie trebuie să fie în stare să funcţioneze pe propriile picioare. Această conferinţă a fost organizată de ANABI şi am invitat partenerii noştri din 40 de ţări, cu care schimbăm zi de zi date şi informaţii din dosare penale. Asta înseamnă că acolo unde sunt cereri din partea colegilor procurori sau judecători, facem demersuri pe lânga jurisdicţia respectivă şi avem obligaţia ca într-un termen între opt ore şi şapte zile să ducem informaţiile magistraţilor astfel încât să poată dispune măsurile în dosare. Acestea pot fi ordine de sechestre sau comisii rogatorii”, a mai aratat Călinescu.

Directorul ANABI a adăugat că cererile primite de la procurori şi de la judecători sunt soluţionate prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit legii, există patru posibilităţi de valorificare a acestor bunuri indisponibilizate, prin ANABI, printr-o firmă, prin intermediul executorilor judecătoreşti sau al ANAF.

”Noi am ales pentru aceste cazuri să colaborăm cu cei de la ANAF, şi vom folosi această varianta până vom reuşi să valorificăm pe cont propriu aceste bunuri provenite din infracţiuni”, a mai spus şeful ANABI.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.