Instanţa supremă a decis definitiv, vineri, ca procurorul Aurelian Mihăilă să fie eliberat din arest şi cercetat sub control judiciar, iar adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Liviu Tudose, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas şi fostul şef al Poliţiei Prahova Viorel Dosaru, să rămână în arest preventiv, în dosarul care vizează politicieni, poliţişti şi magistraţi prahoveni.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, ca neîntemeiate, contestaţiile formulate de Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas şi au menţinut decizia din 25 martie de arestare preventivă a acestora.
În cazul lui Aurelian Mihăilă, fost procuror adjunctul al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, instanţa a admis contestaţia şi a dispus înlocuirea măsura arestării preventive cu controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, din 31 martie până în 29 mai inclusiv.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În timpul controlului judiciar, Mihăilă are interdicţie să comunice cu coinculpaţii din dosar, respectiv deputatul Sebastian Ghiţă, Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, precum şi cu martorii Mihail Emanuel Saghel, Leonard Georgescu, Mircea Negulescu, Dragoş Pătraru, Mihail Lucian Bălănescu şi Răzvan Alexe. De asemenea, Mihăilă trebuie să meargă la Poliţia Municipiului Ploieşti în zilele stabilite în programul de supraveghere şi să se prezinte în faţa procurorilor DNA sau la instanţă ori de câte ori este chemat.
Judecătorii au respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 12 litera b teza I din Legea 78/2000 în ce priveşte sintagma “informaţii ce nu sunt destinate publicităţii” şi a prevederilor articolului 304 alineatele 1 şi 2 din Codul penal în ceea ce priveşte sintagma „informaţii care nu sunt destinate publicităţii”, invocată de avocatul lui Constantin Ispas.
Decizia luată vineri de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este defintivă.
În dosarul în care cei patru sunt urmăriţi penal apar şi numele altor magistraţi şi şefi din Poliţia Judeţeană Prahova, între care actualul şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Ionuţ Botnaru, dar şi actualul şef al DIICOT Prahova, procurorul Liviu Matei.
Potrivit DNA, Liviu Tudose este acuzat de luare de mită şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi de cercetare abuzivă.
De asemenea, Constantin Ispas este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Viorel Dosaru, la data faptelor şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului,
Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că, în perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unor funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice, dar şi ”în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menţionată”.
”Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputatul Ghiţă Sebastian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală”, arăta DNA.
Şi Viorel Dosaru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, ar fi permis, în perioada iunie 2013- septembrie 2013, în legătură cu acelaşi dosar, accesul lui Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în schimbul menţinerii în funcţie sau promovării în alte funcţii de conducere .
”În dosarul respectiv, ofiţerii din subordine erau delegaţi să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informaţiile confidenţiale, urmărit de deputatul Ghiţă Sebastian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menţionată, dar şi protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi juridice inculpate în cauză”, mai preciza DNA.
În vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii din acelaşi dosar al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...