Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti continuă audierile în dosarul privind incendiul din clubul Bamboo, peste 10 persoane fiind chemate luni să dea declaraţii, printre care şi patronul firmei care deţine clubul, Vincenzo Castellano, a declarat pentru News.ro procurorul-şef Bogdan Staicu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În jur de 10 persoane au fost chemate luni pentru audieri. Ar trebui să se prezinte şi patronul clubului Bamboo”, a spus şeful Secţiei de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu.

El a precizat că anchetatorii nu am putut încă face cercetarea la faţa locului, precizând că este puţin probabil să se poată intra luni în clubul Bamboo distrus în totalitate, pentru că duminică erau încă bârne care fumegau, iar acolo sunt în continuare pompierii, în stare de veghe.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti urmând să completeze informaţiile din dosar cu noi mărturii ale persoanelor care au fost în clubul Bamboo în noaptea incendiului, dar şi ale angajaţilor clubului.

Procurorii au deschis sâmbătă dosar penal, în urma incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

În aceeaşi zi, procurorii au citat la audieri 20 de persoane, printre cei care au dat declaraţii fiind angajaţi şi clienţi ai clubului. Audierile au continuat duminică, când au fost chemate să dea declaraţii alte 15 persoane, dar au venit 20, printre care şi administratorul clubului Bamboo, acesta fiind printre cei care au ajus la spital din cauza intoxicării cu fum.

Unii dintre cei care au fost în clubul Bamboo în noaptea incendiului s-au constituit părţi civile şi au anunţat că vor cere daune.

Patronul firmei Morgana Invest SRL, care deţine clubul Bamboo, italianul Vincenzo Castellano, ar urma să dea luni declaraţii la poliţia Capitalei.

Procurorul de caz a spus că vor fi chemate la audieri toate persoanele care au legătură cu clubul, iar acesta vor veni şi în funcţie de posibilităţile lor.

Anchetatorii au primit documente de la Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectorului 2, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi de la cele şase spitale la care au ajuns persoane care erau în club în momentul izbucnirii incendiului.

Procurorii au fost, duminică, la clubul Bamboo, dar nu au putut intra pentru a face cercetarea la faţa locului, pentru că incendiul nu era încă declarat lichidat, iar structura clădirii nu permite să se intre în condiţii de siguranţă.

Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

"Luăm în calcul toate variantele posibile. Nu există niciun indiciu cu privire la o mână criminală, aşa cum s-a vehiculat, dar cercetarea în ceea ce priveşte structura, locul de unde a pornit incendiul încă nu a început”, au precizat aceştia.

Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, a declarat, după ce a fost duminică la Poliţia Capitalei, că incendiul care a mistuit clubul a fost pus, el argumentând cu faptul că angajaţi ai clubului ar fi semnalat prezenţa unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită în prezent ca depozit.

”A avut loc o audiere despre cum au decurs evenimentele în acea seară, s-au lămurit şi procurorii despre măsurile de protecţie şi siguranţă din club. Datele confirmă că incendiul a fost pus din zona fostei săli de fitness de către persoane necunoscute aflate în acea zonă. Au fost identificate persoane necunoscute clubului care se aflau în această zonă. Nu este adevărată nicio susţinere privitoare la faptul că incendiul ar proveni ca urmare a fumatului în incinta clubului. Toţi angajaţii au intervenit şi persoanele clienţi care fumau fie imediat au fost obligaţi să stingă ţigările fie au fost evacuaţi, pentru că clubul Bamboo deţine un loc privat în care se poate fuma conform standardelor, deci nu era nevoie să se fumeze în club”, a afirmat Dancu.

 Întrebat dacă există înregistrări ale camerelor de supraveghere care să confirme aceste acuzaţii, avocatul a răspuns: ”Asta se cere acum de către procurori. Am dat nişte date şi informaţii faţă de persoane pe care noi le considerăm ca şi echipă de lucru străine clubului. Era un alt eveniment în ballroom-ul alăturat clubului, fosta sală de fitness. Toate datele duc în acea direcţie pentru izbucnirea incendiului”.

Cătălin Dancu a ţinut să precizeze că angajaţii erau instruiţi pentru acţiunea în caz de incendiu.

”Tot ce a însemnat ajutorul acordat de către angajaţi care au fost instruiţi în stingerea incendiilor, toate au fost făcute într-o cooperare deplină. De altfel, au fost peste 700 de persoane în club care în mai puţin de 6 minute au fost evacuate în condiţii de securitate pentru că toţi au ascultat de instrucţiunile personalului”, a spus el.

Chestionat în legătură cu argumentele pentru care susţine că focul a fost pus, Dancu a afirmat: ”Sunt martori, angajaţi ai clubului care au sesizat administratorii că sunt persoane străine în acea zonă unde în mod normal nu aveau ce căuta, pentru că este o zonă de depozit, este o zonă părăsită, a fost sală de fitness, acum era nefuncţională, era o sală de depozit şi în mod normal aceştia nu aveau ce căuta în această zonă. Vizavi era un ballroom, o petrecere privată şi ospătarii cred că acele persoane provin din sala în care se desfăşura celălalt eveniment”.

Cercetările sunt făcute de procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

În urma incendiului din Clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale, dintre care patru au rămas internate, trei la spitalele Floreasca şi una la Pantelimon. Printre persoanele care au ajuns la spital este şi adminsitratorul clubului Bamboo.

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate. Luni dimineaţă, pompierii încă nu declaraseră lichidat incendiul din club, zona fiind supravegheată de pompieri, care au rămas cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, pentru a preveni reapariţia focului din focare.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani, judeţul Hunedoara, au fost solicitaţi să facă o expertiză la clubul Bamboo, a declarat pentru News.ro, George Găman, directorul INSEMEX, instituţia care a făcut o expertiză şi în cazul incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti.

Clubul Bamboo avea, din 2009, un aviz pentru securitate la incendiu, însă nu deţinea şi autorizaţie în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, care a precizat că localul nu a solicitat o astfel de autorizaţie. Vasile a mai spus că clubul a fost amendat de ISU de mai multe ori, ultima dată în noiembrie 2016, dar neregulile constatate "nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii clubului.

Reprezentantul ISU a precizat că, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017, în condiţiile în care anul trecut a fost emisă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a fost prelungit până la 30 iunie 2017 termenul limită până la care localurile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină un astfel de document.

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, spune că nu există nicio autorizaţie emisă de către primărie pentru Clubul Bamboo, precizând că administratorii localului au depus dosar pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare, dar acesta era incomplet şi a fost retras pentru completare.

Clubul Bamboo, care a fost distrus în totalitate în incendiul din noaptea de vineri spre sâmbătă, este operat de firma Morgana Invest SRL, deţinută de italianul Vincenzo Castellano şi de societatea Bambu Tei SRL. Această firmă are ca acţionari trei cetăţeni italieni şi o societate comercială înregistrată în Cipru, scrie Hotnews.

 Vicenzo Castellano este nepotul lui Joshua Castellano, fondator al clubului în urmă cu 15 ani, când era partener în această afacere cu designerul Cătălin Botezatu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.