Procurorii DNA au cerut luni, la ultimul termen din dosarul “Ferma Băneasa”, condamnarea omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu la 14 ani de închisoare şi a lui Niculae Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice, la 12 ani de închisoare, precum şi pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege pentru toţi ceilalţi inculpaţi, în timp ce avocaţii au solicitat anularea interceptărilor din această cauză.
Cercetarea judecătorească s-a încheiat la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul "Ferma Băneasa", în care au fost trimişi în judecată Gabriel Puiu Popoviciu, Niculae Alecu, foştii şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţiei Generale Anticorupţie, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici, şi alte şapte persoane.
La finalul procesului pe fond, avocaţii inculpaţilor au cerut anularea probelor obţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie.
"La solicitarea instanţei de a se prezenta interceptările complete, DNA a refuzat. DNA a prezentat copii de pe interceptări făcute de Motoc fără autorizare. Autorizaţia a venit la ora 16.00, iar el a fost înregistrat la ora 10.00, în 27.01.2009. DNA intră sub incidenţa articolului privind administrarea cu neloialitate a probelor", a arătat avocatul Ion Cazacu, apărătorul ales al lui Cornel Şerban, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne.
Procurorul DNA a cerut instanţei să respingă cererile de excludere a probelor şi să constate că persoanele trimise în judecată se fac vinovate de infracţiunile din rechizitoriu. Magistratul a adăugat că nu s-a împlinit termenul de prescripţie.
"Terenul a fost vădit subevaluat la un dolar metrul pătrat, când valoarea lui reală era de 150 de euro pe metrul pătrat. Terenul nu putea face obiectul contractului pentru că era proprietate publică. (...) Pe teren s-au construit importante sedii de firme, valoarea acestuia crescând şi mai mult. Contractul prevedea creşterea de animale şi pomicultură până la expirarea contractului de asociere în participaţiune. Au fost introduse în mod nelegal clauze la punctele 13, 14 si 15. Rectorul a prezentat date false Senatului universităţii. Spre încântarea lor, le-a spus că au doar de câştigat, că vor creşte salariile, că vor fi construite garsoniere pentru profesori şi doctoranzi. La solicitarea rectorului, Popoviciu i-a promis că va obţine titlul de proprietate pentru ferma Băneasa. (...) Urmare a activităţilor infracţionale, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară nu a avut niciun beneficiu, singurul beneficiar a fost Băneasa Investments. Statul român a pierdut dreptul de proprietate, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară a pierdut dreptul de administrare", a mai spus magistratul DNA.
Procurorul a cerut pentru Niculae Alecu, fostul rector al Universitatăţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, condamnarea la închisoare în cuantum orientat spre maximul special, respectiv 12 ani, "având în vedere multiplele acte materiale”,
În cazul lui Puiu Popoviciu, procurorul a cerut o pedeapsă de 14 ani de închisoare, "pentru că are concurs de infracţiuni”, precum şi o pedeapsă complementară.
De asemenea, procurorul a cerut condamnarea lui Mihai Bejenaru şi Ştefan Diaconescu la 12 ani de închisoare, a lui Mihai Luican, fost prefect al Capitalei, la opt ani de închisoare şi a lui Ilie Cornel Şerban la cinci ani de închisoare. Toate pedepsele pe care le-a cerut procurorul sunt cu executare.
Soluţia instanţei nu va fi una definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul “Ferma Băneasa” se judecă din decembrie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi foştii şefi de la DIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.
Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.
Gabriel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar Ilie Cornel Şerban şi Petru Daniel Pitcovici sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, şi Ioan Todiraş, fost viceprimar al Sectorului 1, sunt judecaţi pentru abuz în serviciu.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.