Tribunalul Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului din Jilava, Adrian Mladin, în dosarul în care este acuzat că a luat mită bani şi bunuri de peste cinci milioane de lei pentru atribuirea unor contracte de lucrări de construcţie şi reabilitare a unor imobile şi de amenajare peisagistică în comuna din judeţul Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Decizia nu este definitivă, contestaţia lui Adrian Mladin urmând să se judece la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili dacă primarul din Jilava rămâne în arest preventiv, va fi plasat în arest la domiciliu sau cercetat sub control judiciar.

Adrian Mladin este în Arestul Central al Poliţiei Capitalei de marţi, când procurorii l-a reţinut pentru 24 de ore şi l-au pus sub acuzare pentru 79 de fapte de luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În acelaşi dosar a fost reţinut, marţi, şi Marian Constantin, administratorul unei societăţi comerciale, pentru 79 de fapte de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură private. În cazul lui Constantin, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a dispus măsura controlului judiciar, anchetatorii putând contesta decizia.

Cei doi au fost reţinuţi după ce procurorii DNA au făcut percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la Primăria Jilava, la sediile unor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în luna aprilie 2010, primarul Adrian Mladin s-a înţeles cu Marian Constantin şi cu o altă persoană ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială pentru a obţine contracte publice de la Primăria comunei Jilava.

În luna iunie 2010, la scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, a fost iniţiată licitaţia publică în vederea încheierii acordului cadru denumit “lucrări de construcţii civile - reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi” în comuna Jilava, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

“Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, inculpatul Mladin Adrian a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înfiinţată”, potrivit DNA.

În urma licitaţiei a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a lui Constantin. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 - 2011 între comuna Jilava, reprezentată de Mladin, şi asocierea de firme, reprezentată de Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 de lei, 2.593.258,29 de lei, 1.454.654,48 de lei şi 1.087.914,66 de lei.

În luna ianuarie 2011 a avut loc şi procedura de achiziţie publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord-cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de trei milioane de euro. Singurul participant la licitaţie a fost societatea reprezentată de Marian Constantin, iar aceasta a şi fost declarată câştigătoare, “deşi nu îndeplinea nici una din cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire”, susţin procurorii.

Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava şi societatea lui Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 67.352,88 de lei, 1.112.569,95 de lei, 1.593.932,77 de lei şi 962.184 de lei.

În schimbul favorizării firmei lui Constantin, Mladin ar fi primit bani şi în bunuri de lux în valoare totală de 5.065.853,32 de lei, bunurile fiind destinate construirii, amenajării şi utilării vilei primarului, din comuna Jilava, în perioada noiembrie 2010 - martie 2012. Ulterior, Mladin a vândut vila unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro, care în realitate nu a fost plătită.

În anul 2012, împotriva societăţii administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare în insolvenţă. În aceste condiţii, Constantin a întocmit convenţii şi facturi fiscal false, pentru a justifica retragerile de numerar şi bunurile care i-au fost date cu titlu de mită lui Mladin.

Mladin este judecat în alte două dosare, din 2011 şi 2012, pentru infracţiuni similar.

Într-unul dintre dosare, în 28 martie 2014, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie. Decizia a fost contestată şi se judecă la instanţa supremă, următorul termen fiind în 27 iunie.

Adrian Mladin a obţinut, la alegerile locale din 5 iunie, un nou mandat de primar, el candidând ca independent. Mladin este, în prezent, suspendat din funcţie, interimatul la Primăria Jilava fiind asigurat de viceprimarul Ilie Ionescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.