Preşedinţii Curţilor de Apel se declară îngrijoraţi, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, de măsura de înrolare a calculatoarelor şi serverelor instanţelor de judecată şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro. Ei afirmă că această măsură trădează ”neînţelegerea mecanismelor elementare de comunicare la nivelul sistemului judiciar”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Preşedinţii Curţilor de Apel au adoptat o scrisoare deschisă prin care îşi manifestă îngrijorarea faţă de Circulara nr. 7/56128/2024 din 30.08.2024 privind înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, ”care denotă neînţelegerea mecanismelor elementare de comunicare la nivelul sistemului judiciar cu respectarea ierarhiei instituţionale decurgând din lege şi a statutului de putere în stat a autorităţii judecătoreşti”, arată, luni, Curtea de Apel Bucureşti.
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”Ca urmare a adresei nr. 7/56128/2024 din data de 30.08.2024, înregistrată la Cabinetele Preşedinţilor Curţilor de Apel, în legătură cu precizările referitoare la adresa nr. 2/13760/2024 din data de 28.08.2024 a Consiliului Superior al Magistraturii, ne manifestăm reala îngrijorare faţă de faptul că aceasta trădează neînţelegerea mecanismelor elementare de comunicare la nivelul sistemului judiciar cu respectarea ierarhiei instituţionale decurgând din lege şi a statutului de putere în stat a autorităţii judecătoreşti”, se arată în scrisoarea deschisă. 
 
Preşedinţii Curţilor de Apel consideră că demersul este unul fără precedent. 
 
”Demersul este unul fără precedent, nu doar prin lipsa de structură şi consistenţă a explicaţiilor din perspectivă tehnică, cât mai ales prin nesocotirea unei elementare curtoazii profesionale prin aceea că un simplu funcţionar din cadrul Ministerului Justiţiei îşi arogă rolul de comunicator interinstituţional ce nu se bucură, însă, de protecţia legii. Astfel, în acest context, este ofensator să se pună la îndoială capacitatea instituţională a conducerii instanţelor judecătoreşti de a evalua un risc sistemic major pentru independenţa justiţiei reprezentat de accesul nelegal la sistemele informatice şi inclusiv la bazele de date ale instanţelor care operează cu documente secrete de a căror integritate şi securitate suntem responsabili în totalitate în calitate de operatori ai acestor date”, precizează documentul.
 
Magistraţii semnatari ai scrisorii consideră că nu poate fi tolerată subminarea independenţei justiţiei prin intervenţia unui funcţionar de rang inferior. 
 
”Independent de sursele de finanţare ale proiectelor de digitalizare derulate la nivelul sistemului judiciar sau de aspectele de natură tehnică, acestea nu pot fi invocate de către un funcţionar al Ministerului Justiţiei de o manieră care să blocheze exerciţiul deplin al competenţelor manageriale la nivelul sistemului judiciar. Subminarea independenţei justiţiei prin intervenţia unui funcţionar de rang inferior, în ale cărui competenţe nu intră atribuţia de a da dispoziţii conducerii instanţelor judecătoreşti, nu poate fi tolerată, context în care apreciem că se impune a se reveni asupra circularei Ministerului Justiţiei, chestiunile tehnice care generează aceste riscuri şi care au fost constant semnalate de Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi de instanţele judecătoreşti urmând a fi remediate în cadrul instituţional adecvat”, mai precizează scrisoarea deschisă.
 
Preşedinţii Curţilor de Apel adaugă că existenţa unor proceduri europene de finanţare nu poate reprezenta pârghii legitime care să ştirbească independenţa justiţiei.
 
”Subliniem că prin circulara nr. 2/13760/28.08.2024 Consiliul Superior al Magistraturii a punctat elemente de vulnerabilizare majoră a principiului constituţional al independenţei justiţiei, caracterul fundamental al acestuia punând pe plan secund orice pretinse îngrijorări subsecvente, întrucât vizează funcţionarea statului de drept. Acestui tip de argumente ar trebui să i se răspundă de la cel mai înalt nivel de decizie şi nu prin circulare emise de funcţionari ai Ministerului Justiţiei. Concluzionând, vă facem cunoscut că existenţa unor proceduri europene de finanţare sau a unor aspecte de ordin tehnic nu pot reprezenta pârghii legitime care să ştirbească independenţa justiţiei, pilon fundamental al statului de drept”, se arată în finalul documentului. 
 
Scrisoarea deschisă este semnată de toţi preşedinţii Curţilor de Apel.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.