Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, spune că este imperativ ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Pubic să fie declasificat şi publicat de îndată de către cei care l-au semnat, un astfel de demers fiind necesar pentru refacerea încrederii în justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Faptul că tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat între SRI şi Ministerul Public este un demers pozitiv şi necesar pentru refacerea încrederii în justiţie. Reamintesc că sunt deja 3 ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiţia au rămas fără niciun răspuns pozitiv de la autorităţi. De la nenumărate declaraţii publice şi interviuri pe această temă, la demersuri oficiale către autorităţile române şi europene, ajungând până la acţiuni în justiţie, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competenţelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independenţa justiţiei din România", a scris Dana Gârbovan, duminică, pe Facebook. 

Ea spune că este obligaţia fiecărei persoane publice cu atribuţii în domeniu să lămurească acest episod spinos, care a afectat, în toţi aceşti ani, în mod negativ justiţia, iar publicarea acestor protocoale este obligaţia pe care aceşti oficiali o au faţă atât faţă de fiecare cetăţean al acestei ţări, cât şi faţă de Constituţie, pe care au jurat să o respecte. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Reamintesc doar că protocolul din 2009 dintre SRI şi Ministerul Public, secret în acest moment, s-a făcut în baza unei hotărâri a CSAT din 2005, care e tot secretă. Prin aceste acte secrete s-a adăugat la lege şi în contra legii, dându-li-se agenţilor SRI atribuţii să facă "echipe mixte" cu procurori şi acte de urmărire penală, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis să facă. Altfel spus, în România membră UE, cu un Mecanism de verificare şi cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual "evaluată" justiţia din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală şi servicii de informaţii, prin care acestea de urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru. Pentru clarificarea tuturor acestor probleme şi pentru că atât justiţia, cât şi serviciile de informaţii, să poată începe procesul de recâştigare a încrederii românilor, este imperativ că protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie declasificat şi publicat de către cei care l-au semnat", adaugă preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. 

Premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, "având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială", a anunţat, vineri seară, Guvernul.

Conform sursei citate, solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora "se interzice clasificarea că secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului lainformatiile de inters public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime".  

Tot vineri seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, la Antena 3, că luni dimineaţă va cere Ministerului Public - DNA desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii, dacă solicitarea formulată în acest sens de către premierul Viorica Dăncilă nu se referă explicit şi la protocolul SRI cu Ministerul Public.

"Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru şi, dacă nu acoperă şi solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară acivitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei - nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei - eu, în calitate de ministru al Justiţiei, luni la prima oră voi solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului cu SRI", a declarat ministrul Justiţei.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare, a precizat vineri Administraţia prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.