Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan anunţă, miercuri, într-o postare pe contul său de Facebook, că UNJR va da în judecată Guvernul după publicarea HG privind arhiva SIPA în Monitorul Oficial şi precizează că avizul prezentat de Ministerul Justiţiei ca fiind al CSM cu privire la actul normativ este de fapt punctul de vedere al unei direcţii, aceasta fiind în opinia sa una din multele inadvertenţe cuprinse în afirmaţiile ministrului Tudorel Toader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În urma mai multor solicitări din partea presei confirm că, după ce hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, vom pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat această hotărâre de guvern", precizează pe contul său de Facebook preşedintele Ununii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

Ea reia criticile la adresa modului netransparent în care a fost promovat actul normativ privind arhiva SIPA şi precizează că ceea ce Ministerul Justiţiei a prezentat ca fiind avizul CSM este de fapt punctul de vedere al unei direcţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ceea ce s-a prezentat în comunicatul Ministerului Justiţiei pe data de 6 iunie nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei direcţii din cadrul CSM", spune Dana Gîrbovan.

"Proiectul de hotărâre iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună, şi cu atât mai puţin proiectul secret adoptat în 2017 de guvern la iniţiativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM", precizează preşedintele UNJR, amintind că CSM a clarificat aceste aspecte într-un comunicat din 2 iunie.

Mai mult, asemenea asociaţiilor magistraţilor, CSM a solicitat pe data de 16 mai Ministerului Justiţiei să facă publice toate rapoartele şi documentele privind această arhiva, astfel încât întreaga opinie publică să ştie ce s-a întâmplat până acum cu ea, lucru pe care ministrul Justiţiei nu l-a făcut, subliniază Gîrbovan.

Ea reia şi avertismentul conform căruia hotărârea de guvern privind arhiva SIPA iniţiată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader "nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a intamplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii sş politicienii doresc să intre legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi".

"Dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadverdenţe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămână dupa adoptare, nu-i ştim conţinutul", remarcă preşedintele UNJR.

Încă de la apariţia informaţiilor privind HG referitoare la arhiva SIPA, UNJR şi Asociaţia Magistraţilor din România s-au adresat premierului Sorin Grindeanu, acuzând lipsa totală de transparenţă în elaborarea actului normativ şi reclamând că se bazează pe proiectul, contestat şi el, iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună. CSM a reclamat că nu i s-a solicitat avizul. Ministerul Justiţiei a făcut publice, marţi, puncte de vedere ale mai multor instituţii cu privire la actul normativ. Hotărârea de Guvern nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.