Preşedintele Societăţii Timişoara, revoluţionarul Florian Mihalcea, spune, după extinderea in rem a urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, că, în opinia sa, ”lucrurile merg în continuare destul de greoi în aceste dosare”, în timp ce Virgil Hossu, preşedinte al Asociaţiei ALTAR 89, susţine că ”lucrurile par interesante”, dar depinde ”cât de serios se vor studia aceste lucruri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Societăţii Timişoara, revoluţionarul Florian Mihalcea, care este şi unul dintre iniţiatorii Proclamaţiei de la Timişoara, spune că extinderea in rem a urmăririi penale în dosarul ”Revoluţiei” pentru infracţiuni contra umanităţii este un ”act procedural firesc”, dar că se aştepta să existe deja trimiteri în judecată, comentând că lucrurile merg ”greoi”.

"În primul rând, este un act procedural normal, firesc, care ar fi trebuit făcut mai demult. Mă aşteptam ca după ce s-au reluat dosarele să existe deja trimiteri în judecată. Este un act procedural întârziat, care este normal că s-a făcut, dar mi se pare că lucrurile merg în continuare destul de greoi în aceste dosare. Noi, Societatea Timişoara, susţinem demersurile făcute de Teodor Mărieş şi Asociatia 21 Decembrie, fără de care nu se ajungea nici la acest act procedural. Ei au fost scoşi din dosare, în sensul că Asociaţia nu mai este parte vătămată în niciunul dintre dosare, ori acest lucru face ca şi noi să putem urmări mai greu ce se întâmplă în aceste dosare. Cred că linia este bună şi cred că până la urmă se va ajunge la un final şi sper că indiferent de schimbările politice care urmează după alegeri, politicul să nu aibă niciun fel de legătură cu aceste dosare", a declarat Florian Mihalcea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CITEȘTE ȘI Urmărirea penală în dosarul Revoluţiei, extinsă in rem pentru infracţiuni contra umanităţii

Preşedintele Asociaţiei ALTAR 89, revoluţionarul Virgil Hossu, consideră că faptele din dosarul Revoluţiei trebuiau clarificate demult.

"Problema este interesantă din punctul meu de vedere. Sigur că stau acum şi mă gândesc unde se doreşte să se ajungă prin acest proces. Este interesant din punctul meu de vedere, legat de dosarul Revolutiei strict, punctual, lucrurile trebuiau demult clarificate. A trecut prea mult timp, 27 de ani, încât unele persoane direct implicate, sau pot să spun făptuitorii acelor decizii date, probabil au şi plecat din rândurile noastre. Unii sunt martori vii a celor întâmplate şi e bine să răspundă în faţa societăţii şi a părinţilor celor care au plecat pentru deciziile luate în acele momente. Momentan nu pot să mă exprim din acest punct de vedere până nu voi vedea finalizarea, unde se doreşte să se ajungă. Sigur că lucrurile par interesante asupra extinderii, dar depinde cât de serios se vor studia aceste lucruri, cu câtă seriozitate, respectând legea, bineînţeles", a declarat Virgil Hossu.

Parchetul instanţei supreme a anunţat, miercuri, că în dosarul Revoluţiei a extins urmărirea penală, in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii.

"Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare,  vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i şi k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal", arată procurorii militari.

Ei arată că numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate, soldate cu victime, care ar indica existenţa unui plan de acţiune, ar justifica o astfel de încadrare a faptelor.

Dosarul "Revoluţiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.